Avrupa Birliği, Putin’e Yaptırım Uygulanacağını Açıkladı

featured

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı düzenlemesinin ardından yaptırımlar da arka arkaya geldi. Son olarak Avrupa Birliği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u yaptırım listesine aldığını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

RUSYA’NI AVRUPA KONSEYİ’NDEN TEMSİLİYETİ ALINDI

Rusya karşı aldıkları kararları açıklayan Josep Borrell, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a yaptırımlar uygulayacağız. BM Genel Kurulu’na kınamayı tartışacağız. O zaman, kaç ülkenin destek verdiğini göreceğiz. Rusya, BM Genel Sekreteri’ne hakaret ile saldırıda bulunuyor. BM dışında da ilk tepkileri görüyoruz. Avrupa Konseyi’nde Rusya’nın temsiliyeti askıya alındı. Bu Rusya’nın örgütten kovulması anlamına gelmiyor. Şampiyonlar Ligi Finali ve Formula 1 yarışı Rusya’da yapılmayacak. Moldova, Gürcistan ve Balkanlara destek vereceğiz. Balkanlara odaklanacağız. Ülkelerin istikrarını destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’da 2014’teki meydan olaylarının ardından, Batı yanlısı bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçtı. Rusya, Kırım’ı yasa dışı ilhak etti. Ukrayna’da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti.

Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasında kanlı çatışmalar yaşandı. Batılı güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015’te Minsk Anlaşmaları imzalandı. Ancak ateşkes ihlalleri sürdü. Şubat itibarıyla çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Rusya, 2021 sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya’nın işgale hazırlandığını yinelerken, Rusya bunu reddetti. Batılı ülkeler, Rusya’yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken Moskova yönetimi, Donbas’taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına askeri harekat başlattı.

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının “Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna’yı Nazizm’den ve militarizmden arındırmak” olduğunu savunarak Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı.