Her alan da olduğu gibi çalışma alanında da bazen değişimler olabilir. Bunun birçok sebebi vardır. Bunlar; ekonomik, sosyolojik ve teknolojik gelişmeler olabilir. Bu şekilde bir durumla karşılaşıldığı zaman, işverenler, çalışma şartları ile ilgili değişliklik yapabilirler. Bunu yasa da kanunu vardır. İş kanunlarına göre, işveren çalışma şartları ile ilgili bir değişiklik yapacaksa, bunu işçiye bildirmek zorundadır. Daha doğrusu, yazılı bir onay alması şarttır. İşverenin tek başına, değişiklik yapma yetkisi bulunmaz, yapılsa dahi eğer çalışan buna yazılı bir onay vermezse, yapılan değişikliklerden işçiler sorumlu değildir.
Çalışma Koşulları Nelerdir?
Çalışma koşulları, birçok faktöre bağlı olarak oluşur. Personel yönetmeliği ve iş sözleşmesinin, iş yerinde uygulamaya alınması ile oluşur. Çalışma koşulları içerisinde en önemli olan konulardan biri, çalışanın iş görebilme borcu ile bu yapılan iş karşılığında işveren tarafından ödenen ücret borcudur. Bu oldukça önemli bir konudur. Ek olarak çalışma süresi, ücret ödemesi yaparken ek ödeme olup olmadığı, dinlenme dönemleri, doğum, evlilik, ölüm yardımı, bireysel emeklilik ve sağlık sigortası, yapılacak işin ne zaman ve nerede yapılması gerektiği de çalışma koşulları arasında yer alır. Çalışma Şartları sitesinden, konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
İş veren kişi çalışma şartlarını değiştirmek istiyorsa bu işletmelerin hepsi, yazılı olarak yapılır. Eğer yeni değişiklikler işçiye bildirilmemiş ve işçi de buna onay vermemişse hiçbir sorumluluk almak zorunda değildir. Eğer yazıyı göndermiş fakat işçi bir hafta içinde onaylamamışsa, yine değişiklikten sorumlu kabul edilmez.
İşçi Çalışma Değişikliğine Onay Vermezse Ne Olur?
İş veren ve işçi birtakım görüşmeler yaparak çalışma koşulları hakkında yeni kararlar alabilir ya da değişiklik yapabilir. Değişiklik yapılırken, geçmişe dair olmaması önemlidir. İşçi tarafından bir onay gelmezse, iş verenin bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekir. Değişiklik yakmanın geçerli sebeplerini, ya da fesih edilmesi gerektiği hakkında, yeniden bir açıklama yapılması gerekir.
Belirli bir süre içinde sözleşmeyi yeniden fesih edebilir. Çalışma koşullarında ki değişikliği kabul etmeyen işçiler, eğer iş sözleşmeleri fesih edilirse, tazminat alma hakkı doğar. Bunlar kıdem ve ihbar tazminatıdır. Yine işçi tarafından, işe iade davası açma yetkisi de doğar.
İş Yeri Başka Yere Taşınan Kişi Tazminat Alabilir mi?
Kıdem tazminatı almak isteyen işçiler, çalışma koşullarında değişiklik olduğu zaman bu hakkını kullanabilir. Bazı kişilerde iş yerinin başka bir yere taşınması halinde tazminat alıp, alamayacağını merak ediyor.
İş yerinin farklı bir yere nakil olması durumunda eğer aynı ikametgah yeri içinde bir değişimse işçi çalışmaya devam etmek zorundadır. Yoksa hiçbir haktan yararlanamaz. Farklı bir şehire taşınma söz konusu ise işçi oraya gitmek zorunda değildir ve bu durumda kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Çalışma koşulları nelerdir, sorusu ile ilgili detaylı bilgi almak isteyenler, Çalışma Şartları sitesini ziyaret edebilir.