Diyaliz Nedir?

featured

Diyaliz, böbreklerin temel görevlerini yerine getirmediği durumlarda insanların vücudunda biriken toksik maddelerin temizlenmesi ve filtrelenmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Böbrekler, insan vücudunda belirli süreçlere yardımcı olacak çeşitli görevleri bulunmaktadır. Kanın içindeki toksik maddeleri üre,ürik asit gibi ve vücutta bulunan fazla sıvıyı idrar olarak atma işlemini gerçekleştirmektedir. Böbrek temel görevini yerine getirmediği takdirde vücutta biriken zararlı atık sıvı ve maddeler nedeniyle bireylerde çeşitli böbrek rahatsızlıkları meydana gelmektedir. Tam bu noktada böbreğin yeterli şekilde çalışmadığı durumlarda hastalara diyaliz tedavisi uygulanmaktadır.

 

Diyaliz işlemi hastanın fiziksel yapısı ve sağlık durumuna bağlı olarak  belirli sıklıklarda düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu yüzden hastaların belirlenen seansları aksatmadan katılım sağlaması gerekmektedir. Diyaliz, her böbrek hastasına uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesinin ardından doktor tarafından karar verilmesi halinde izlenebilecek bir tedavidir. Ek olarak, diyaliz tedavisi, alanında uzman doktorlar tarafından hastanın durumuna göre seansların ne sıklıkta gerçekleştirileceğine karar verilmesi ve  hastaların diyaliz sırasında yakından takip edilmesi çok önemlidir. Gop Diyaliz, uzman kadrosu ve geniş hizmet seçenekleri ile hastaların rahatlıkla tercih edebileceği güvenli bir oluşumdur. Ayrıca, hastaların ulaşım konusunda zorluk çekmemesi adına birçok farklı semtte merkeze ev sahipliği yapmaktadır. Gaziosmanpaşa diyaliz, Bayrampaşa Diyaliz Merkezi ve Esenler Diyaliz Merkezi diyaliz bu merkezler arasında yer almaktadır.

Ne İşe Yarar?

Böbreklerin temel görevlerini yerine getirmediği durumlarda uzman doktorlar tarafından takip edilen bir tedavi yöntemidir. Böbreklerin vücuttan atılmasını gerçekleştiremediği üre ve ürik asit gibi toksik maddelerin çıkışını diyaliz makinesi sayesinde gerçekleştirilir.

 

Diyaliz, hastalarının hayatlarına kaldığı yerden devam etmesini ve birçok alanda hayat kalitesini arttıracak çeşitli olumlu etkiler sağlamaktadır. Kanın mineral ve pH dengesini korur. Kanın asidik özellik göstermesine engel olur. Böbrek rahatsızlıklarından dolayı hastaların malnütrisyon (kötü beslenme) gibi iştah problemleri yaşamasını önlemektedir. Ayrıca, beslenme konusunda hastaların ne çok az ne de çok fazla yemelerine engel olup belirli bir dengeye getirmektedir. Böbreklerin çalışmadığı durumlarda vücutta biriken zararlı maddelerden ötürü oluşan ödem problemini ortadan kaldırır.  Böbrek yetmezliğinden dolayı  görülen çeşitli belirtilerin  hipertansiyon gibi düzenli diyaliz tedavisi sonrası azaldığı gözlenmektedir.