Filistin’de Tarihi ve Kültürel Miras İzi Yok Oluyor
Dünyanın gözü önünde bitmeyen bir soykırım yaşanıyor. Filistin’e ait olan her şey talan edildi. Tarihi ve kültürü de yok ediliyor. 7 Ekim’den bu yana 200 tarihi eser zarar gördü. İsrail, Gazze’de bulunan 9 yayınevi ve kütüphane, 21 kültür merkezi, 3 sanat ve yapım stüdyosu ve 20 tarihi yapıyı yerle bir etti. Büyük Ömeri, Gazze’nin en eski camisiydi ve artık yok. Aziz Porphyrius ise dünyanın en eski üçüncü kilisesiydi ve bugün yok.
Irak ve Suriye’de de Tarihi Yok Ediliyor
Benzer bir durum Irak ve Suriye’de yaşandı. Irak, 2003’te işgal edilip yağmalandı ve tarihi alanları bir bir yok edildi. Suriye’de ise savaş nedeniyle 300’den fazla eser yok oldu ve 40 bine yakını yağmalandı. Bu eserler arasında UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunanlar da vardı. Palmira Antik Kenti ve Selahaddin Kalesi DEAŞ tarafından havaya uçuruldu, Halep şehri ise bombalarla yerle bir edildi.
Tarihi Eserlere Sahip Çıkılması Gerekiyor
Aslında tarihi eserler uluslararası dokunulmazlığına sahip olması gereken değerlerdir. Lahey Sözleşmesi, insanlık mirasına sahip çıkmak için imzalandı ancak uygulanmadı. Eserlere uygulanan kıyım, tarihin de kanıtlanamaması anlamına geliyor. Bu durum, insanlığın bilinen geçmişinin değiştirilmek istendiği anlamına gelebilir. Savaş sadece insanlığı yok etmiyor, geçmişin izlerini de siliyor.