İş Bankası ve Milli Olimpiyat Komitesi’nden Paris 2024 Olimpiyatları için güç birliği

featured

 

 

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan olimpiyatlar, ülkeler için sadece sportif boyutuyla değil ekonomik, kültürel ve toplumsal açıdan da sağladığı katkılar bakımından büyük önem taşıyor. Olimpiyatlar ev sahibi ülkeler ve oyunların düzenlendiği kentlerin tanıtımında ciddi bir prestij zemini yaratırken; katılımcı ülkeler için de spor ve sporcuların gelişimi açısından önemli bir motivasyon kaynağı olarak görülüyor. Sporcuların olimpiyat oyunlarına tam bir profesyonellikle hazırlanabilmesi ve ülkelerini en iyi şekilde temsil edebilmesi, bu alanın daha fazla desteklenmesini ve daha fazla imkân sunulmasını gerekli kılıyor.

 

Tüm dünyada Paris 2024 Olimpiyat Oyunları heyecanının başladığı bu günlerde ülkemizde olimpiyatlara dair güzel bir iş birliğine imza atıldı. Türkiye İş Bankası, 2024 Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil edecek milli sporcularımıza yol arkadaşlığı yapmak üzere, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin resmi destekçisi oldu.

 

Banka ve Komite’nin gerçekleştirdiği iş birliğiyle; gençlere 2024 Paris Olimpiyatları’na hazırlanmada daha fazla imkân sağlanmasının yanı sıra çocuklara spor alışkanlığı kazandırılması, onların küçük yaşlarda olimpik değerlerle buluşturulması, daha fazla gencimizin olimpiyatlarda ülkemizi temsil etmesi ve başarılarımızın artırılması hedefleniyor.

 

İklim pozitif ve toplumsal cinsiyet eşitliği açısından ilk olimpiyatlar olarak tarihe geçecek 

 

2024 Oyunları, küresel iklim krizi ve cinsiyet eşitliğinde ilkler bakımından tarihe geçecek olması bakımından, şimdiye kadar gerçekleştirilen olimpiyatlardan farklılaşıyor. Paris 2024 Organizasyon Komitesi ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi, oyunların, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve karbon ayak izinin azaltılmasıyla ilgili 2030 ve 2053 hedefleriyle uyumlu olmasına büyük önem veriyor. Ormanlar ve okyanusların korunmasına yönelik projelerin desteklenmesinin planlandığı Paris 2024 Olimpiyatları, hedeflere ulaşılması halinde modern tarihin iklim pozitif ilk olimpiyatı olacak. Ayrıca, kadın ve erkek sporcuların eşit katılımla yarışacak olmasıyla toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da olimpiyat tarihinde ilk olma özelliği taşıyacak.

 

“Olimpiyatlar çiçek, ağaç yetiştirmeye benzer”

 

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran,  iş birliğinin duyurulduğu basın toplantısında yaptığı konuşmada, “İnanıyorum ki Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile beraber yürüyeceğimiz bu yolculukta hepimizi gururlandıracak, sevindirecek başarılara birlikte imza atacağız. Bu başarılar, sadece skorla veya madalyayla ölçülmeyecek. Çünkü biz gençlerimizin yeniden hayal kurabilmesi, gençlerimize örnek olacak yeni rol modeller yetişmesi için bu anlamlı yola çıkıyoruz. Bu güç birliği sayesinde önümüzde olimpiyat rüzgârının eseceği 3 yıllık güzel bir dönem bizleri bekliyor” dedi.

 

Olimpiyatlara katılmanın başlı başına ciddi bir çalışma ve disiplin gerektirdiğine dikkat çeken Aran,  konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyada aynı zamanda barışın, dayanışmanın, kardeşliğin sembolü olan olimpiyatlara neden ülkemizi temsil eden daha fazla sporcumuz katılmasın? Neden daha çok gencimiz o kulvarlarda yarışmasın? Hepimizin olimpiyatlarda çok daha fazla insanımızı, gencimizi görmek istediğinden en ufak bir şüphem yok. Bugün, gençlerimize de başarılarıyla örnek olacak, onlara ilham verecek sporcularımıza her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Ne kadar çok gencimizi, çocuğumuzu küçük yaştan itibaren sporla buluşturursak eminim ki gizli kalmış pek çok yeteneğin açığa çıkmasına ve belki de kendisini olimpiyatlara kadar götürecek bir maratonun içine girmesine vesile olacağız. Biz de işte tam bu sebepten ötürü, gençlerimize bu yolda daha fazla imkân sağlamak, çocuklarımıza spor alışkanlığı kazandırmak, küçük yaşlarda olimpik değerlerle buluşturmak ve ‘olimpik insan’ kavramını ülkemizde de yaygınlaştırmak için Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile böyle güzel bir iş birliğine gittik.”

Sporda kurumların destek vermesi halinde Türkiye’nin daha iyi başarılara imza attığını ve bu konuda büyük emek harcayanların hayallerinin çok kıymetli olduğunu söyleyen Aran, “Biz o hayallere iştirak edebilmek istiyoruz. Kapsayıcılığa, katılımcılığa ve değer yaratmanın sürdürülebilir olmasına çok önem veriyoruz. Kendimizi hep maraton koşucusuna benzetiyoruz. Her konuya uzun vadeli bakıyoruz. 2024 Olimpiyatları da çiçek yetiştirmeye, ağaç yetiştirmeye benziyor. Uzun yıllar emek harcıyorsunuz. Ama mükâfatını görmeniz için ne yetiştirdiğinize bağlı olarak aradan epey süre geçmesi gerekebilir” diye konuştu.

 “Sürdürülebilir başarıya ancak sporun tüm aktörlerinin birlikte yaratacakları sinerjiyle ulaşabiliriz”

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener de konuşmasında, topluma hizmet etmek ve değer katmak için uzun yıllardır çalışan Komite’nin ve İş Bankası’nın iyi bir güç birliği yarattığını vurguladı.

Erdener, “İki köklü kurumun güç birliğini yerinde kılan birçok neden var. İş Bankası’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bankası olması gibi, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi de ülkemizin olimpik hareket içerisindeki ilk ve tek milli kuruluşudur. Kıt kaynaklara rağmen, yeni Cumhuriyetin 1924 Paris Olimpiyat Oyunları’nda temsili için 1924 yılı Ocak ayında Bakanlar Kurulu kararı ile ödenek ayıran Ulu Önderimiz Atatürk, aynı yılın Ağustos ayında da vatanı yükseltecek tedbirlerin başı olarak gördüğü İş Bankası’nın kuruluşu için gerekli kaynağı sağlamıştı. Geçen süre içerisinde, her iki kuruluş da gelişimlerinin temellerini ortak değerlere dayandırdılar. İş Bankası gibi çeşitlilik ve kapsayıcılık kültürüne sahip olan TMOK da faaliyetlerini Türk sporunun paydaşlarıyla iş birliği içerisinde yürütmeye özen göstermekte, ülkemizin sporda sürdürülebilir başarıya ancak sporun tüm aktörlerinin birlikte yaratacakları sinerjiyle ulaşacağına inanmaktadır. Her iki kurum da paydaşlarla yaratılan değerleri, sosyal sorumluluk projeleri vasıtasıyla gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmayı amaçlamaktadır. Bankanın TMOK ile işbirliği yapmasından büyük gurur ve memnuniyet duyuyorum.”