Sosyal medya ve dijital pazarlama sektörlerinde lider konumda şirketleri ile bilinen ve bu sektörlerde derin araştırmalarda bulunan iş insanı Cemil Kayıhan, pandeminin etkisiyle yaşantımızın çoğunluğunu oluşturan dijital dünya ile ilgili dikkat çekici bilgiler paylaştı.
Türkiye’de ilk olarak 2019 yılının Aralık ayında görülen, tüm dünya ile birlikte ülkemizde de günlük alışkanlıkların değiştiği dönem; ‘COVID-19 Pandemisi’. Pandemi ile birlikte aşı kullanıma girene kadar devletler ve toplum ‘kapanma’ adı verilen evde izole olma dönemine girdi. Hayatın temel taşlarını oluşturan iş ve eğitim tamamen dijitale dönüştü.
Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanı Cemil Kayıhan, COVID-19 salgını ile birlikte sosyal medya kullanımının katlanarak arttığını söyledi:
“Pandemi dönemine kadar dijital dünyayla yakın olmayan insanlar pandeminin etkisi ve tüm sektörlerin online çözümler üretmesi ile işlerini, eğitimlerini ve günlük yaşamda yapılması gereken işlemlerini teknolojik araçlar ve internet ile yapmaya başladı. Tabii günlük yaşamı idame ettirmenin yanı sıra insanlar boş vakitlerini eğlenceli bir şekilde değerlendirmek ve arkadaş çevresi ile etkileşim halinde olmak için sosyal medya kullanmaya başladı. Bu dönemde sosyal medya kullanımı katlandı.“
“İNSANLAR ÖZLEMLERİNİ SOSYAL MEDYA İLE GİDERİYOR”
Sosyal yaşam rutinlerinin değiştiğine dikkat çeken Kayıhan, salgında insanların sosyal medya ile birbirlerine olan özlemi giderdiğini, görüntülü görüşmeler ve sosyal medya hesapları aracılığıyla birbirleriyle etkileşime girdiklerini belirtti:
“Herkes bilir ki Türk milletinin arkadaşlık, komşuluk ve akrabalık bağları çok kuvvetlidir. İnsanların sosyal yaşamları pandeminin etkisiyle maalesef çok etkilendi. İnsanlar birbirlerine olan özlemlerini gidermek için sosyal medya kullanmaya başladı. Görüntülü görüşmeler, sosyal medya platformlarından yaptıkları paylaşımlar ile birbirlerinden haber almak insanlara cazip geldiği için insanlar sosyal medyayı severek kullanıyor.”
TOPLUMUN BİLGİLENDİRİLMESİ ŞART
Teknoloji dünyasının faydasının çok olduğunu ancak gereğinden fazla kullanımının zararları olduğunun altını çizen Cemil Kayıhan, toplumun bu konuda bilgilendirilmesinin şart olduğunu söyledi:
“Her şeyin fazlasının zarar olduğu aşikar. Sosyal medya ve dijital dünyayı elimizden geldiğince verimli, yerinde ve tadında kullanmak herkesin faydası. Ancak sosyal medya kullanımının avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Çocuklarda görülen sosyal ve psikolojik bozuklukların büyük sebeplerinden biri dijital dünya olarak biliniyor. Yetişkinlerde de maalesef durum farklı değil. Kendimizi bu konularda frenlememiz, toplumun sosyal medya kullanımı hakkında bilgilendirilmesi şart.”
GÜNLÜK HAYATIMIZI DİJİTALE ENTEGRE ETTİK
Salgın döneminde insanların bir anda eve kapanmasıyla günlük hayatta yapması zorunlu olduğu iş ve eğitim gibi konuların tamamen dijitale döndüğünü anlatan Kayıhan, toplumun kendini dijitale entegre etmek zorunda kaldığına dikkat çekti:
“2019 yılının Aralık ayından bu yana tüm dünyaya yayılan COVID-19 salgını ile birlikte insanların günlük yaşam biçimlerinde büyük değişimler meydana geldi. Zaman zaman evden dahi çıkamadığımız kapanma günlerinin dışında; uzaktan eğitim, uzaktan çalışma yöntemleri gibi pek çok dijital çözümleri günlük hayatımıza entegre etmek zorunda kaldık. Kısacası istesek de istemesek de hayatımızı dijitale dönüştürdük.”