Bristol Üniversitesi’nde Yapılan Çalışmaya Göre Kelebek ve Güve Tırtılları, Elektrik Alanını Kullanarak Kendilerini Koruyabiliyor
Science.org’un haberine göre Bristol Üniversitesi’nden duyarlı ekoloji araştırmacıları, kelebek ve güve tırtıllarının avcılardan korunmak için elektrik alanını algılama yeteneğini kullandığını belirtti.
Elektrik Alanı ile Avcılardan Korunma Mekanizması
Sam England ve Daniel Robert’ın yaptığı araştırmaya göre kelebek ve güve tırtılları, çevrelerindeki elektrik alanındaki değişiklikleri algılayarak avcılardan korunabiliyor. Pek çok canlının havada uçarken statik elektrik biriktirdiğini belirten araştırmacılar, duyarlı yapılarıyla tırtılların yaklaşan yırtıcının elektrik alanını tespit edebildiğini ortaya çıkardı.
Yapılan Deneyler ve Sonuçlar
İngiltere’nin Bristol kentinde yapılan çalışmada, kelebek ve güve tırtılları üzerinde yapılan deneyler sonucunda, elektro algı yeteneklerinin olduğu gözlemlendi. Tırtıllar, balonun yün kumaşa sürtülmesi sonucu oluşan elektrik alanını hissedebildi. Ayrıca laboratuvar ortamında yapılan deneylerde, tırtılların yapay yaban arısı elektrik alanına maruz bırakıldığında savunma pozisyonuna geçtikleri tespit edildi.
Araştırmacılar, tırtılların kıllarının, elektrik alanındaki değişikliklere karşı duyarlı olduğunu ve bu sayede avcılardan korunabildiğini ortaya çıkardı. Kelebek ve güve tırtıllarının, avcılardan korunmak için evrimsel olarak elektrik alanını algılama yeteneğine sahip oldukları belirlendi.
Bilimci Jerome Casas’ın Görüşü
Tours Üniversitesi’nden böcek bilimcisi Jerome Casas ise, tırtılların sadece elektrik alanı değil, ses ve hava akımlarına da duyarlı olduğunu savunarak, bu mekanizmanın kelebek ve güve tırtıllarının doğadaki korunma stratejilerine yeni bir boyut kattığını belirtti.