Kış Aylarında Sinüzitten Korunmanın Yolları

featured

Sinüzit Nedir?

Kış aylarıyla birlikte sinüzitten yakınanların sayısı artıyor. Sinüzit, burun tıkanıklığı ve akıntısı ile yüzde ağrı ve dolgunluk hissiyle seyreden bir hastalıktır. Sinüzit, aslında tek tip bir hastalık değildir. İçinde akut sinüzitler olduğu gibi kronik sinüzitler de bulunur.

Akut Sinüzit Belirtileri

Akut sinüzitin belirtileri arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yüzde ağrı ve basınç hissi bulunur. Burun akıntısı şeffaf veya yeşil renkli olabilir ve burnun önünden veya genze doğru oluşabilir. Bakteriyel sinüzit durumunda ise ateş, hastanın kötüleşmesi, tek taraflı ağrı veya şiddetli ağrı gibi belirtiler de ortaya çıkar.

Kronik Sinüzit Belirtileri

Kronik sinüzit hastalarında ara ara hapşırma, burun akıntısı, geniz akıntısına bağlı öksürük, kulakta tıkanıklık hissi, koku ve tat alma duyusunda değişiklik, yüzün ön kemiklerinde ağrı ve dolgunluk hissi gibi belirtiler görülür. Ayrıca uyku kalitesi bozulur ve hasta sabahları yorgun uyanır, halsiz hisseder ve konsantrasyonu azalır.

Tedavi

Akut sinüzit tedavisinde genellikle antibiyotik kullanılmaz. Burun spreyleri ve ağrı kesicilerle tedavi edilir. Kronik sinüzit ise daha farklı bir tedavi süreci gerektirir. Kronik sinüzit, birden çok hastalığı içeren genel bir kavramdır ve farklı uzmanların tedavi sürecine dahil olması gerekebilir.

Sinüzitten Korunma

Soğuk havalarda sinüzitten korunmak için bazı önlemler almak önemlidir. Viral enfeksiyonlar damlacık yoluyla bulaşır, bu yüzden kalabalık ortamlarda teması azaltmak, maske kullanmak ve el hijyenine dikkat etmek gereklidir. Ayrıca genel beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek ve sık solunum yolu enfeksiyonları geçiriliyorsa bir KBB uzmanına başvurmak da önemlidir.

Sinüzit tedavi edilmezse, yaşam kalitesini düşürmekle kalmaz, nadiren de olsa hayati bir tehdit oluşturabilir. Sinüzit, gözlere ve beyne yayılabilen bir enfeksiyon olabilir. Kronik sinüzitlerin ise ilaç veya cerrahi yöntemle tedavi edilmesi gerekmektedir.