Kooperatifçilik Eğitimi Programı

Devlet tarafından destek çıkılan kooperatifler her daim bir ülkenin yerel ekonomisini kalkındırmada etkili olmaktadır.

featured

Devlet tarafından destek çıkılan kooperatifler her daim bir ülkenin yerel ekonomisini kalkındırmada etkili olmaktadır. Bu bağlamda Türkiye genelinde faaliyet gösteren kooperatifçilik faaliyetleri için devlet çeşitli destekler sağlamaktadır. İlerleyen zamanlarda işleme geçecek olan kooperatifçilik eğitimi bu maksatla oluşturulmuş bir eğitim programını kapsamaktadır. Çeşitli kooperatifler kooperatifçilik eğitimine başvuruda bulunarak eğitimlere katılım sağlayabilirler.

Kooperatifçilik uzaktan eğitimi olacak şekilde internette bir sistem üzerinden sürdürülmesi planlanmaktadır. Dünya genelinde mevcut olan salgın nedeniyle böyle bir alternatif oluşturulmuştur. Katılımcılar Türkiye’nin herhangi bir yerinden rahatlıkla sisteme erişim gerçekleştirerek eğitim sürecine dahil olabilirler. Tüm eğitimlerin toplamda 40 ders saati süresince tamamlanması planlanmaktadır. Böylece ülke genelinde kooperatif faaliyetlerinin arttırılması ve kooperatifçilerin, ortakların bu alanda bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Uzaktan Kooperatifçilik Eğitimi Temel Konular Ders İçerikleri

Online olarak gerçekleşecek kooperatifçilik eğitimi esnasında temel konular ve destekleyici konular şeklinde bölünme yapılmıştır. Temel konular 30 ders saati süresince katılımcılara aktarılacaktır. Özellikle de bir kooperatifçinin bilmesi gereken tüm içerikler ve veriler bu ders süresince açıklanacaktır. Genel olarak ders içeriklerinde 11 farklı konu ele alınması planlananlar arasındadır.

Aşağıda kooperatifçilik eğitimi bünyesinde gösterilecek olan ders içeriklerinden bazılarını sıraladık. Belirtmiş olduğumuz konu başlıkları dışında daha fazla kavram da eğitim içeriğinde yer almaktadır.

  • Kooperatifçilik kavramı ve önemi
  • Kooperatiflerde muhasebe
  • Kooperatiflerde kurumsal yönetim
  • Kooperatiflerin kuruluş ve ana sözleşme değişiklik işlemleri
  • Kooperatiflerde ortaklık sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi
  • Ortakların hakları ve ödevleri
  • Kooperatiflerde belge düzenleme ve vergilendirme

Online Kooperatifçilik Eğitimi Destekleyici Konular Ders İçerikleri

Temel konuların hemen ardından geriye kalan 10 ders saatinde katılımcılara destekleyici konular aktarılacaktır. Bu bağlamda e – ticaret, kooperatiflerde girişimcilik, insan kaynakları yönetimi ve kooperatiflerde pazarlama gibi alanlarda bilgilendirme yapılacaktır. Tüm bu destekleyici konular kooperatiflerin faaliyetlerini verimli bir biçimde şekillendirmesine olanak tanıyacaktır.

Destekleyici konular doğrultusunda eğitim esnasında belirlenen hedefe ulaşılması planlanmaktadır. Bu bağlamda tüm derslere katılımcıların 4/5 oranında devamlılık sağlaması gereklilikler arasındadır. Böylece kooperatifçilik eğitiminden alınabilecek en fazla verimin alınabilmesi mümkün olmaktadır.

Kooperatiflerde Girişimcilik Dersi

Kooperatifçilik eğitimi kapsamında katılımcılara verilecek derslerden biri de kooperatiflerde girişimcilik kavramıdır. Kooperatiflerde girişimcilik yerel ekonominin kalkınabilmesi için yoğun bir önem taşımaktadır. Özellikle de kooperatif faaliyetlerinin arttırılabilmesi adına kooperatiflerde girişimciliğin ele alınması gerekmektedir. Bu nitelikleri en verimli şekilde katılımcılara aktaracak olan yetkilendirilmiş kurumlar, destekleyici konular kapsamında girişimciliği de ele almaktadır. Bu doğrultuda eğitime katılım gerçekleştiren kooperatifler kooperatiflerde girişimcilik kapsamında bilgilendirme alabilecekler.

Aşağıda maddeler halinde kooperatiflerde girişimcilik dersi süresince işlenecek konu başlıklarını sıraladık. Belirttiğimiz kavramların hepsi kooperatiflerin kendi gelişimleri ve büyümeleri açısından önem arz etmektedir.

  • İş Fikri Geliştirme
  • İş Planı ve İş kurma Süreci
  • Pazar Araştırması ve Planı
  • Üretim ve Finansal Plan
  • Yönetim ve Kaynak Planı