Mayıs Seçimlerinden Sonra Ortodoks Politikalara Dönüş Olumlu Etki Yapabilir
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin “Kredi Görüşü” raporunu yayımladı. Raporda, Mayıs seçimlerinin ardından Türkiye’nin daha Ortodoks politikalara dönüş yapmasının kredi açısından olumlu etkileri olabileceği ifade edildi. Ancak makroekonomik dengesizliklerin düzeltilmesi sürecinin zaman alacağı vurgulandı.
Parasal Sıkılaşma Dış Dengesizliği Azaltabilir
Raporda, Türkiye’nin parasal sıkılaşma politikalarının dış dengesizliği azaltabileceği ve merkez bankasının döviz rezervlerini yeniden yapılandırma olasılığını artırabileceği belirtildi. Bu durumun ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltacağı ifade edildi.
Ücret Anlaşmaları ve Sıkı Parasal Duruş Kredi Notunu Pozitife Çevirebilir
Raporda, Türkiye’nin kredi notu görünümünün pozitife çevrilebilmesi için sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürme hedefiyle uyumlu olması gerektiği belirtildi. Ayrıca, cari işlemler açığının azalması ve döviz rezervlerinin daha yüksek düzeyde olması da kredi notu için olumlu etkileri olabileceği kaydedildi.
Ekonomik Büyüme ve Enflasyon Tahminleri
Raporda, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 4, gelecek yıl yüzde 2,5 ve 2025’te yüzde 3 oranında büyümesinin beklendiği ifade edildi. Ayrıca, ortalama enflasyon oranının bu yıl yüzde 53,5, gelecek yıl 58,9 ve 2025’te 39,1 olacağı tahmin edildi. Türkiye’nin cari işlemler açığının ise GSYH’ya oranının 2023’te yüzde 4,7, 2024’te 3,4 ve 2025’te yüzde 3 olacağı öngörüldü.