Nörolojik Hastalıklarda Giyilebilir Teknolojilerin Tedaviye Katkısı

featured

HÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi, Giyilebilir Teknolojileri Araştırıyor

Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Muhammed Kılınç, nörolojik hastalıkların tedavisi ve teknolojik rehabilitasyon alanında çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Kılınç, son 10 yılda giyilebilir teknolojilerin araştırmacıların ilgi odağı haline geldiğine dikkat çekerek, giydiğimiz kıyafetlerin gelecekte bize sağlık verisi sağlayacağını açıkladı. Bu veriler solunum kontrolü, ateş ölçümü ve tedavi gibi farklı alanlarda kullanılabilir. Prof. Dr. Kılınç, giyilebilir teknolojilerin nörolojik hastalıklara yönelik çalışmalarda özellikle kronik sağlık sorunlarına odaklandığını ifade etti. Bu cihazlar hastaların yaşam kalitesini artırmak açısından büyük önem taşımaktadır.

Nörolojik Hastalıklara Yönelik Biyonik Giysi Çalışmaları

Prof. Dr. Kılınç, fizik tedavi alanında yürütülen çalışmalardan biri olarak “mollii suit” adı verilen bir giyilebilir teknoloji ürününün klinik çalışmalarını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Bu ürün, normal bir kıyafet gibi düşünülebilecek bir eşofmanın içinde elektrotlar bulunmaktadır. Hastaların klinik değerlendirmelerini cihaza girdikten sonra, cihazın hangi kaslara ve ne kadar akım vermesi gerektiğini tespit edip uyguladığını secretbet belirtti. Bu süreçte hasta sadece yatar pozisyonda dinlenmektedir. Amacı hastadaki kasılmaları azaltmak olan bu cihaz, elektrik akımlarıyla çalışmaktadır.

MS Hastalarında Olumlu Sonuçlar

Kılınç, MS hastalarının kasılmalar nedeniyle yürüme ve kollarını kullanma zorluğu yaşadığını belirtti. Kasılmaların azaltılmasının önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kılınç, “mollii suit” adlı teknolojik giysinin kasılmaları önlemeye yönelik bir ürün olduğunu ifade etti. Şu ana kadar 8 hastanın tedavisini tamamladıklarını ve tedavi gören hastaların olumlu geri dönüşlerde bulunduğunu belirtti. Hastaların günlük yaşamlarında daha rahat ettiklerini, ağrı ve kasılmalarının azaldığını ve özellikle geceleri daha iyi uyuyabildiklerini söyledi.

Klinik Çalışmaların Devamı

Prof. Dr. Kılınç, klinik çalışmada hastaların haftada 3 gün, birer saat boyunca biyonik giysiyi giydiklerini belirtti. Bu teknolojiyle ilgili çalışmanın ülkemizde ve dünyanın farklı yerlerinde farklı nörolojik hastalıklar üzerinde devam ettiğini  secretbet giriş açıkladı. Kendi çalışmalarının yaklaşık 8 ay süreceğini ve ardından verileri toplayarak sonuçları bilimsel dergilerde yayınlayacaklarını belirtti.

MS Hastası İsmail Kaya’nın Tecrübesi

32 yaşındaki İsmail Kaya, MS teşhisi konduğunu ve hastalığın biraz agresif şekilde ilerlediğini belirtti. Daha önce yatalak kaldığı ve akülü sandalye kullandığı dönemlerin olduğunu anlattı. Kaya, fakülte tarafından uygulanan tedavilerle her kötüleştiğinde tekrar ayaklanabildiğini ifade etti. İsmail Kaya, biyonik giysiyi 8 hafta kullandığında daha rahat yürüdüğünü ve kasılmalarının rahatladığını fark ettiğini söyledi.