Ölüdeniz Fayı’nın Kırılması Halinde Hatay’da Beklenen Büyük Deprem Hakkında Prof. Dr. Semir Över’den Açıklamalar

featured

Ölüdeniz Fayı ve Hatay İli Arasındaki İlişki

İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Semir Över, Ölüdeniz Fayı’nın kırılması durumunda Hatay’da 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem beklentisini değerlendirdi. Ölüdeniz Fayı’nın 1000 kilometrelik bir fay hattı olduğunu ve Antakya’dan itibaren Suriye, Lübnan, İsrail ve Akabe Körfezi’ne kadar uzandığını belirtti.

Olası Büyük Depremlere Hazırlık

Prof. Dr. Över, modellemelere göre Ölüdeniz Fayı’nın Hatay’a girmeyeceğini ve bu nedenle bölgede büyük bir deprem beklemediklerini ifade etti. Ancak, Suriye, Lübnan ve İsrail gibi bölgelerde büyük bir deprem olasılığı olduğunu vurguladı. Depreme karşı alınacak önlemler arasında orta ve kısa vadede hasarlı binalardan uzak durulması ve uzun vadede depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Levha Sınırları ve Depremler

Prof. Dr. Över, levha sınırlarının Türkiye’yi nasıl etkilediğini anlatarak, levha hareketlerinin depremlere neden olduğunu açıkladı. Ülkemizdeki fay hatları ve levha sınırları hakkında bilgi veren Över, Marmara ve Hatay bölgelerindeki belirsizliklerin halen devam ettiğini belirtti. Anadolu Fay Zonu, Kıbrıs Antakya Transform Fay Zonu gibi fay hatları üzerindeki sönümlenme süreçlerine dikkat çekerek, deprem riskinin her zaman var olduğunu vurguladı.