Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi’nin Su Kuşu Sayımı Çalışmaları

featured

Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz: Su Kuşlarıyla Küresel İzleme

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, dünya genelinde su kuşlarının kış ortası sayımının ocak, şubat ve mart aylarında eş zamanlı olarak gerçekleştirildiğini belirtti. Bu sayımların, Hollanda’da bulunan Sulak Alanları Koruma ve İzleme Birimi tarafından yürütüldüğünü açıkladı.

Kuş Popülasyonunun Dağılımı ve Amacı

Yavuz, su kuşlarının göç hareketlerinin durduğu dönemde yapılan bu sayımların, kuş popülasyonunun dağılımını tespit etmeyi amaçladığını vurguladı. Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü çatısı altında bu sayımların gerçekleştirildiğini belirterek, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi olarak Karadeniz Bölgesi’ndeki sulak alanlardan sorumlu olduklarını ifade etti.

Kızılırmak Deltası’nda Su Kuşu Sayımı

Yavuz, Karadeniz Bölgesi’ndeki 37 sulak alanın biri olan Kızılırmak Deltası’nda 160 bin su kuşunun kışladığını belirtti. Yavuz, Kızılırmak Deltası’nda 57 farklı tür su kuşunun tespit edildiğini ve en fazla yeşilbaş ördek, sakar meke ve çamurcun türlerinin bu yıl görüldüğünü aktardı.

Hava Koşullarının Su Kuşları Üzerindeki Etkisi

Yavuz, Türkiye’de kışlayan su kuşlarının hareketliliğinin, kuzeydeki hava koşullarına bağlı olduğunu belirtti. Kuzeydeki sert hava şartları nedeniyle kuşların güneye inme ihtiyacı duyduklarını ve bu durumun kuş sayılarını etkileyebildiğini ifade etti.