Organ Nakli ve Bağışı Hakkında Merak Edilenler

featured

Hasta Sayısı ve Yapılan Nakiller

Türkiye’de organ nakli bekleyen 27 bine yakın hasta bulunmaktadır. Bu yıl (31 Ekim’e kadar) 4 bin 337 hastaya organ nakli yapılmıştır. Bunların 2 bin 850’si canlı vericilerden gerçekleştirilen böbrek nakliydi. Kornea nakli 2 bin 538 kişiye yapılmıştır. Yıl boyunca 1442 karaciğer nakli gerçekleştirilmiş olup, diğer nakiller arasında 33 kalp nakli, 11 akciğer nakli ve 1 ince bağırsak nakli yer almaktadır.

Organ Bağışı Yapmak İçin Yapılması Gerekenler

Organ bağışı yapmak isteyenler, devlet hastanelerine, üniversite hastanelerine, özel hastanelere, organ nakli merkezlerine, il sağlık müdürlüklerine, toplum sağlığı merkezlerine ve aile sağlığı merkezlerine başvurabilirler.

Organ Bağışı Yapabilme Koşulları

18 yaşını aşmış ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir.

Organ Bağışı Nasıl Yapılır?

Bağış yapmak isteyenlerin bir form doldurması yeterlidir. Bu bilgiler, Sağlık Bakanlığı’nın Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi’ne kaydedilir. Organ bağışı yapanlara bir kart verilir.

Organ Bağışı Kartı ve Organ Nakli

Organ bağışı kartı olan birinin organları hemen alınmaz. Organ bağışı için ailenin yazılı onayı da gereklidir. Ancak, organ bağışı önceden yapılmış ise bu, kişinin vasiyeti olarak kabul edilir.

Hangi Organlar Nakledilebilir?

Böbrek, pankreas, karaciğer, akciğer, kalp ve ince bağırsak nakli yapılabilmektedir.

Hangi Dokular Nakledilebilir?

Kornea, kemik iliği, tendon, kalp, deri, kemik, yüz-saçlı deri ve ekstremitelerin nakli yapılabilmektedir.

Kimlerin Organları Nakledilebilir?

Organlarını bağışlamış olsa bile, her ölüm sonrası organ alımı mümkün değildir. Sadece yoğun bakım ünitesinde solunum betfinal cihazına bağlı, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

Organ Bağışının Dini Yönü

Diyanet İşleri Başkanlığı, organ naklinde dinen bir sakınca olmadığını bildirmiş ve hayat kurtarmanın önemine dikkat çekmiştir.

Organ Nakli Nasıl Yapılır?

Organ nakli canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde yapılır. Canlıdan sadece böbrek ve karaciğer nakilleri yapılabilirken, diğer organ ve dokular kadavradan alınır.

Organ Nakli Koordinasyonu

Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organları kimlere nakledileceğine Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi karar verir.  betfinal giriş Nakil, hastaların veri tabanına kaydedilmesi, kan ve doku uyumunun yanı sıra tıbbi aciliyet durumu göz önüne alınarak gerçekleştirilir.