Bir kişinin kendi fikir ve çabalarıyla oluşturduğu buluş veya buluşa; üretme, kullanma veya satma hakkını veren ve pazarlamasını ve bu hakkı muhafaza etmesini sağlayan belgeye patent denir. Devlet tarafından verilen bu belge, alınabilen, satılabilen veya kiralanabilen diğer herhangi bir mal gibi, mucidin malı olur. Haldız sizlere en iyiyi sunuyor.
Buluşunuzun size ait olduğunu kanıtlamak için patent almanız önemlidir. Ayrıca patentin alındığı ülkedeki hakların mülkiyetini sağlar. Yani Türkiye’de aldığınız bir patent size o ülkede çeşitli haklar sağlıyor.
Patentli ürününüzü bir başkası Türkiye’ye ithal etmeye başlarsa durma hakkınız vardır. Patent tescili buluş sahibine aittir ve istenirse başkalarına devredilebilir. Bilinmeyen teknolojiye sahip buluş, yeni demektir. Teknolojiyi bilmek, bir patent başvurusu yapmadan önce dünyanın herhangi bir yerinde buluş hakkında sözlü veya yazılı olarak söz etmek, tanıtmak veya buluş hakkında bilgi vermektir.
Patent Alma Süreci Nasıl İşliyor?
Haldız patent buluşu ilgili teknik alanda bir uzman tarafından incelendiğinde, önceki teknikten net olarak çıkarılamayacak bir çabanın sonucu olmalıdır. Patentli buluş, tarım da dahil olmak üzere herhangi bir endüstriyel alanda kullanılabilir veya üretilebilir olmalıdır. Haldız patent sitesinden bilgi alabilirsiniz.
Patent Alma Belgeleri Nelerdir?
Ülkemde patent tescili için yetkili makam Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Ajans başvuruları inceler ve bunlar üzerinde araştırma yapar. Buluşun daha önce keşfedilmemiş bir şey olduğunun tespiti halinde başvuru kabul edilir. Patent almak için gerekli belgeler şunlardır:
Başvuru evrakı: Bu evrakı günümüzde Türk Patent ve Marka Kurumu’nun web sitesinden temin edebilirsiniz. Kalemle değil bilgisayar veya daktilo ile yazılmalıdır. Başvuru formunu doldururken dikkat edilmesi gereken noktalar web sitesinde bulunabilir.
Başvuru süreci ücreti makbuzu: Başvuru için bir ücret ödemeniz gerekir. Başvuru ücretini başvuru süresi içinde veya başvuru tarihinden itibaren 7 gün içinde ilgili hesaba yatırmanız ve dekontu kuruma teslim etmeniz gerekmektedir.
Açıklama: Bu belge, buluşun ayrıntılarını açıklar. Buluşla ilgili detaylı bilgiler, uzmanın anlayabileceği şekilde A4 kağıdına tiresiz olarak yazılması gerekiyor.
Patent Alma Çeşitleri
Çalışma tamamlandıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu çalışma raporunu başvuru sahibine gönderir. Rapor olumlu ise ilk inceleme talebi yapılır ve ücret ödenir. İlk inceleme tamamlandıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu inceleme raporunu başvuru sahibine geri gönderir. Rapor da olumlu ise başvuru sahibi tescil belgesi düzenleme ücretini öder ve patent belgesine sahip olur. Haldız marka tescil işlemleri hızlı olarak kurumdan yapılıyor.
Patent sisteminin incelenmesi: Bu sistemde araştırma raporu yayınlanır ve rapordan sonra buluşun yeni olup olmadığı, teknolojisi ve sanayiye uygulanabilirliği incelenir. Başvuru sahibi, inceleme yapmak istediğini patent ofisine bildirmelidir. Aksi takdirde sansürsüz patent sistemini tercih ettiği sonucuna varılır ve 6 aylık itiraz süresi sona erer ve Türk Patent Kurumu tarafından belirlenen inceleme ücreti ödenir. İncelenen bir patent belgesinin sahipleri 20 yıl koruma süresine sahiptir.
İncelemesiz Patent Sistemi: Bu patent sisteminde de inceleme sisteminde olduğu gibi 3 kriterin sağlanması aranır. Ancak patent sistemini incelemekten farklıdır. Başvuru sahipleri 7 yıllık hak korumasından yararlanacaktır. Gerekirse incelemeli patent başvurusu yapılabilir ve bu süre 20 yıla kadar uzatılabilir. Haldız patent sitesinden bilgi alabilirsiniz.