Programlama Dilleri Nelerdir?

Programlama dilleri hakkında merak ettiğiniz tüm detaylardan bu içeriğimizde bahsettik. İşte programlama dilleri hakkında bilmedikleriniz.

featured

Her insanda olduğu gibi bilgisayarların da anadili vardır ve sadece 0 ve 1’lerden oluşur. Buna makina dili denir. Program ise var olan bir problemin çözülebilmesi için bilgisayar dilini kullanarak yazılmış olan komutlardır. Konuşma dilinde olduğu gibi Programlama Dillerinde de yazım kuralları vardır.

Programlama dillerinin anlaşılabilmesi için önce makina diline çevrilmesi gerekir. Bu ise derleyici ile gerçekleştirilir. Derleyici (compiler) önce program kodunu inceler, hata varsa bunu programcıya iletir. Eğer kod doğru ise makina diline çevirir. Dijitory ile programlama dilleri hakkında bilgiler edinebilirsiniz..

 Programlama dilleri seviyelerine göre sınıflandırılır:

a -) Yüksek Seviyeli Diller:

Konuşma diline yakın olan programlama dilleridir. Visual Basic, Pascal,Cobol,Fortran… dilleri gibi

b -) Orta Seviyeli Diller:

Yüksek ve alt seviyeli dillere çok yakın olmayan orta seviyeli dillerdir. C, C++ (C Plus) , C# (C Sharp), Java dilleri gibi

c-) Alt (Düşük) Seviyeli Diller:

Makine diline yakın olan programlama dilleridir. Makine ve Assembly…. dilleri gibi

1) FORTRAN :

John Backus tarafından geliştirilmiştir. Sayısal ve bilimsel hesaplamalar için tasarlanmıştır. Yüksek seviyeli bir dildir. Derleyicisi olan ve hayata geçirilmiş ilk programlama dilidir. Günümüzde hala bazı alanlarda kullanılmaktadır.

2) COBOL :

Ticari uygulamalarda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Sayı tipi sınırsızdır. Bir grup bilgisayar üreticisi tarafından geliştirilmiştir.

3) PASCAL :

Niclaus Wirth tarafından geliştirilmiştir. Pek çok öğrenciye bilgisayaar programlamayı öğreten önemli programlama dillerinden biridir. Kolaylıkla insanlar tarafından anlaşılması için geliştirilmiştir. Pascal, Algol programlama dilinden türetilmiştir.

4) C :

Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından geliştirilmiştir. B dilinden türetilmiş yapısal bir programlama dilidir.

Çok güçlü olmasına rağmen ufak bir hatada programcıya büyük sorunlar çıkarbiliyor. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında büyük oranda kullanılmış, halen daha hız gerektiren her yerde kullanılan oldukça yaygın ve keskin bir dildir.

5) C++ :

Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilmiştir. C++ , C programlama dilinin bütün özelliklerini barındırır ve kendisine has özellikleri olan genel amaçlı programlama dilidir. C++ hem çok hızlıydı hem de çok ekonomikti. Günümüzde halen bir çok yerde kullanılmaktadır.

C++ , C dilinden türetilmiştir. Bundan dolayı her C Programı bir C++ dır fakat her C++ Programı C Programı değildir.

6) JAVA :

James Gosling tarafından geliştirilmiştir. Açık kaynak kodlu bir dildir. Nesneye yöneliktir. Endonezya’daki Jawa adasından adını almıştır. “Bir kere yaz, her yerde çalıştır” ilkesinde göre yazılmıştır. Dinamik bir dil olması nedeniyle ilk piyasaya sürüldüğünde çok büyük bir ilgi görmüştür ve günümüzde 4.5 milyar elektronik alette kullanılmaktadır.

7) PYTHON :

1980’lerin sonunda ABC programlama diline alternatif olarak tasarlanmıştır. Geliştirilmeye Guido Van Rossum tarafından başlanmıştır. Yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Hemen hemen her türlü platformda çalışır (Unix, Linux, Windows vs.). Python ile birçok alanda yazılım geliştirilebilir.

8) JAVASCRİPT :

JavaScript, Brandan Eich tarafından 1995 yılında 10 günlük bir sürede oluşturulmuştur. Her ne kadar JAVA ile isim benzerliği olsa da tamamen farklı dillerdir. Dünyanın en popüler dillerinden biridir. Ayrıca web geliştiriciler için olmazsa olmazdır. Web sayfalarının davranışlarını yönetir. Oldukça kolay ve hızlı bir şekilde öğrenilebilir.

Programlama Dilleri Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin: https://dijitory.com/