Tarihi dokusunun yanında dinamik yapısıyla da İstanbul’un en önemli kültür sanat destinasyonlarından olan Akaretler Sıraevler, bu karma yapıyı irdelerken şehiri sanatla buluşturmaya devam ediyor. Çağdaş sanatın eşsiz çeşitliliğini, galeriler, bağımsız sanatçılar ve koleksiyoner sergileri ile kutlayan Artweeks@Akaretler’in 6. Edisyonu, 10 Nisan’a kadar her gün 11.00-20.00 saatleri arasında Akaretler Sıraevler 11,12,15,17,19,37-39,55 ve B 2/2-3-4 numaralı binalarında ücretsiz olarak ziyarete açık.
İstanbul’un bu öncü ve keyifli sanat etkinliği, çağdaş sanat galerileri, koleksiyonerler ve solo sergilere ev sahipliği yapmasının yanı sıra, etkinlik süresince her gün farklı sunum ve davetlerle benzersiz atmosferinde sanatseverleri ağırlıyor. Sanat alanında fuar dışı bir yaklaşım ile organize edilen Artweeks@Akaretler; etkinliğin ana aksını oluşturan galeri ve koleksiyonerlerin dışında aynı anlayışta olan farklı yapılarla beraber yeni içerikler üretip projeler yapıyor.
Artweeks@Akaretler’in 6. Edisyonuna katılan Katılımcı Galeriler arasında; .artSumer, Martch Art Project, Sanatorium, The Empire Project, Galeri Nev İstanbul, Anna Laudel, PİLEVNELİ, Versus Art Project, ArtOn İstanbul, Pi Artworks, MERKUR Galeri, Ferda Art Platform, Mixer Art Gallery, Mine Sanat Galerisi, Bilsart ve Öktem Aykut yer alıyor. Difo Art’ın da özel bir fotoğraf sergisi düzenlediği ve Carny.io’nun NFT sergisi ile renklendirdiği etkinlik kapsamında, ayrıca Selman Bilal ve Şeli Elvaşvili’nin değerli koleksiyonları da sergilenerek ziyaretçilere özel bir deneyim sunuyor. Yıldız Holding de özel bir Sergisi ile katılıyor. Sanatçı Şerife Bilgili Ercantürk; “Bağmana” isimli 4. kişisel sergisiyle Artweeks@Akaretlerde yer alıyor.
Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, Bilgili Holding CEO’su Sinan Temo, Bilgili Holding COO Bora Ercantürk, Bilgili Holding Kültür ve Sanat Projeleri Yöneticisi Begüm Güney ve Artweeks@Akaretler Organizatörü Sabiha Kurtulmuş da ev sahipleri olarak Artweeks@Akaretler de yer aldılar.
Bazı Galerilerden…
.artSümer
Galeri, Artweeks@Akaretler, No:15’de; Deniz Aktaş, Volkan Aslan, Şafak Şule Kemancı, Gözde İlkin, Cansu Çakar, Erdal Duman, Serkan Demir, Fayçal Baghriche, Basim Magdy, Onur Gülfidan, Gökçe Erhan ve Merve Çanakçı’nın eserleriyle katılıyor. Seçkide resim, çizim, yerleştirme, fotoğraf gibi eserlerin yanı sıra çeşitli teknik ve malzemelerle üretilmiş eserler ile yer alıyor. Aslı Sümer tarafından kurulan .artSümer, günümüz sorunlarını evrensel bir dil ve özgün bir yaklaşımla tartışan yeni ve gelecek vaat eden çağdaş sanatçıları tanıtmayı amaçlıyor. Galeri listesinde Türkiye’den ve yurtdışından birçoğu ilk sergilerini burada açmış sanatçılar yer alır. Hemen hemen hepsine katılan .artSümer, Artweeks@Akaretler’de şehrin dinamik sanat ortamına katkı sağlayan bu etkinliğin bir parçası olmaktan mutluluk duyduğunu, girişte izleyiciye bilet sorulmaması ve kamuya açık bir seçki olmasının temsil ettiği ve sergilediği işlerin mümkün olan en fazla kitle ile buluşması için bir avantaj olduğunu iletiyor.
Martch
Martch Art Project, Artweeks@Akaretler kapsamında Alp Sime, Metehan Törer, Merve Morkoç, Uğur Ulusoy, Can İncekara, Tom van Veen ve Mustafa Boğa’nın işleriyle yer alıyor. Heykel, fotoğraf, nakış, suluboya ve yağlıboya gibi farklı medyum ve disiplinlerine no:19’da yer veriyor. Galeri alanları dışında da sergiler düzenleyen, disiplinlerarası bir bakış açısına odaklanan Martch Art Project, temsil edilen sanatçılar için yerel ve uluslararası platformlarda yeni fırsatlar yaratmayı hedefler. Artweeks Akaretler’in 2019 yılından itibaren üç edisyonunda yer alana Martch, bu edisyonla birlikte dört kez yer aldı. Artweeks@Akaretler de katılımcı galerilerin seçkileri fuarlara oranla daha uygun fiyat aralığında olduğunu ileten Martch, bunun da yeni koleksiyon yapmaya başlayan kişiler için bir fırsat yarattığını iletiyor.
PİLOT Galeri
Artweeks@Akaretler’e ilk kez katılan PİLOT, No:15’in birinci ve ikinci katlarında, Hamra Abbas, Ece Ağırtmış, Halil Altındere, Tufan Baltalar, Uğur Cinel, Özgür Demirci, Emir Erkaya, Hacer Kıroğlu, Ali Miharbi, M.K. Perker, Serra Tansel, İrem Tok, Gözde Mimiko Türkkan’ın işlerini sergiliyor. Temsil ettiği sanatçıların yeni veya Türkiye’de ilk kez görülecek işlerini sergilemenin önemini ileten PİLOT, bu seçkiyi hazırlarken izleyicinin yeni eserlerle karşılaşmasını önemsediğini ifade etti. PİLOT, yaratıcı çalışmaları destekleyen, galeri tanımının sınırlarını genişleten, inter-disipliner bir platform olmayı amaçlıyor. Türkiye ve yurtdışından yarını öne alan çalışmaların olduğu kadar, güncel sanat tarihine iz bırakmış, tarihsel yapıtların da izleyiciyle buluşmasını hedefliyor.
Versus Art Project
Galeri, Artweeks@Akaretler kapsamında No:17’de Can Aytekin, Çağla Ulusoy, Ege Kanar, İnci Furni, Metehan Özcan, Ömer Pekin, Sabo, Selim Süme, Serkan Taycan ve Vahit Tuna’dan lens odaklı üretimler ve üç boyutlu nesnelerden, yerleştirme, tuval ve videoya kadar uzanan bir yelpazede farklı medyumları izleyiciyle buluşturdu. Versus Art Project, bulunduğu ülke coğrafyasının sosyo-ekonomik ve kültürel sorunlarına odaklanıyor. Aidiyet, kimliksizlik, yerinden edilme, göç, kadının toplumdaki yeri, kentsel dönüşüm, kent belleği ve kültür tahribatını konu edinmiş genç ve muhalif sanatçı seçkisi ile Türk çağdaş sanatının ulus- lararası temsiline odaklanıyor. Bu sene Artweeks’e ilk kez katılan Versus Art Project, Artweeks@Akaretler için çekici ve önemli kılan temel unsurların başında, organizasyonun çok daha rafine bir galeri ve sanatçı seçkisiyle sanat izleyicisinin karşısına çıkması olduğunu iletiyor.