Sivilce ve siyah nokta neden olur? Nasıl tedavi edilir?

featured

Gençlikte sivilceler can sıkıcı ama neredeyse normaldir. Daha olgun bir yaşta bile sivilcenin yüzü lekelemesi çok daha kötüdür. Çoğu durumda, özgüven düşer ve hatta bazı durumlarda kişi evi terk etmeye bile pek cesaret edemez. Aknenin kötü kişisel hijyenle hiçbir ilgisi yoktur. Sivilce ve siyah noktaya karşı ne yardımcı olur?

Akne en yaygın cilt hastalığıdır. Sivilce ve püstüller genellikle ergenlik döneminde ilk kez ortaya çıkar ve çoğu durumda en geç otuzlu yaşlarda kaybolur. Ancak bazen cilt kusurları devam edebilir. Her dört yetişkinden biri ergenlik çağını geçmiş olsa da akneye sahiptir. Genç ya da yaşlı fark etmeksizin etkilenenlerin çoğu sinir bozucu sivilcelerden çok acı çektiğini ifade ediyor. Yine de utançtan dermatoloğa gitmeyi geciktirirler. Unutmayın, sivilce bir cilt hastalığıdır ve tedavi edilebilir. Etkilenenler bu konuda ne kadar erken bir şey yaparsa, yara izi gibi uzun vadeli etkilerden o kadar az muzdarip olurlar.

Sivilce nasıl oluşur?

Aknede yüz, dekolte ve sırttaki cilt bezlerinin sebum üretimi anormal derecede artar. Çoğunlukla suçlanacak hormonal bir değişikliktir. Bu, âdet kanamasından önceki günlerde veya hamilelik sırasında kadınlarda ergenlik için tipiktir.

Ek olarak, genellikle folikül çıkış kanalında bir kornifikasyon bozukluğu vardır. Sebumun gerçekten dışarı çıkması gereken gözenek içinde veya üzerinde çok fazla nasır oluşur. Sonuç olarak sebum artık boşaltılamaz ve o bölgede siyah nokta yaratır.

Bu birikmiş sebum, propiyonibakteriler denen bir grup bakteri için popüler bir besindir. Deride doğal olarak oluşurlar ve genellikle cildin koruyucu asit örtüsüyle kontrol altında tutulurlar. Bununla birlikte, bu bakteriler sebuma yerleşirse, göze hoş görünmeyen bir iltihaplanma meydana gelir ve bu durum bizim karşımıza sivilce olarak çıkar.

Bu arada, genetik faktörler aknede büyük rol oynar. Bu, ebeveynlerin zaten sivilcelerden muzdarip olması durumunda, çocukların da sivilce geliştirmesi riskinin artacağı anlamına gelir.

Akne semptomlarının stres, uykusuzluk, sigara tüketimi ve zayıflamış bağışıklık sistemi ile şiddetlendiği de bilinmektedir. Güneş, bazı kozmetikler ve ilaçlar da akne eğilimli kişilerde sivilceye neden olabilir.

Erkeklik hormonları da sebum üretimini uyarır. Androjenler adı verilen erkek hormonları erkeklerde VE kadınlarda bulunur. Bunlar esas olarak testisler (erkeklerde), yumurtalıklar (kadınlarda) ve adrenal korteks tarafından oluşturulur. Bununla birlikte, her iki cinsiyet de farklı miktarlarda hormon üretir. Vücuttaki hormonların doğal oranları bozulursa, akne tatsız sonuçlardan biri olabilir.

Sivilce problemi için ne zaman doktora gidilmelidir?

Can sıkıcı kızarıklık tekrarlamaya devam ederse veya hatta cilt altına yayılıyorsa, dermatologla harekete geçme ve randevu alma zamanı gelmiştir. Kimsenin hastalıktan utanmasına gerek yoktur. Aksine ilgili kişi dermatoloğa ne kadar erken giderse, bireysel tedaviye o kadar erken başlayabilir.

Hızlı ve hedefe yönelik akne tedavisinin genellikle başka bir avantajı vardır. Çünkü bizim için de saf cilt çekiciliğin ve sağlığın bir işaretidir. Çoğu sivilce hastası da duygusal olarak etkilenir.

Sivilceler için evde neler yapılabilir?

Yüzünüze günde kaç kez dokunduğunuza dikkat edin. Çoğu zaman önlenebilir. Çünkü her dokunuşta kir parçacıkları, ter ve bakteriler hassas yüz cildine girerek sivilceleri tekrar tetikleyebilir. Ellerinizi günde birkaç kez yıkamak da bulaşmayı en aza indirmeye yardımcı olur.

Aktarlardan veya eczanelerden temin edebileceğiniz şifalı kil, akne ve yağlı ciltler için doğal ve iyi tolere edilen bir çaredir. Çok ince öğütülmüş ve elenmiştir. Kullanmak için tozu biraz ılık suyla karıştırarak kalın bir macun oluşturun ve cilde uygulayın. Ardından şifalı kilin ciltte kurumasını bekleyin. Bu süre zarfında şifalı kil fazla sebumu emer. Maske ciltte ne kadar uzun süre kurursa o kadar etkilidir. Ardından ılık suyla durulayın. Şifalı kil ile yapılan tedaviden sonra cilt biraz gergin olsa ve kuru hissedilse bile, şimdi cildi yağlamamalı, bunun yerine hafif bir nemlendirici krem ​​ile bakım yapmalısınız.

Çay ağacı yağı, dezenfekte edici ve kurutucu bir etkiye sahip olduğu için lekeli ciltler için defalarca tavsiye edilir. Ancak burada dikkate alınması gereken birkaç nokta var, çünkü çay ağacı yağı oldukça konsantredir ve cilt ve mukoza zarında tahrişe neden olabilir. Çay ağacı yağı farklı kalitelerde mevcuttur. Yüzde 15’ten az sineol içeren yüzde 100 tamamen doğal yağ satın aldığınızdan ve terpin-4-ol içeriğinin en az yüzde 30 olduğundan emin olun. Ancak dikkatli olun: Cilt tahrişi riski nedeniyle, çay ağacı yağını sadece seyreltilmiş halde kullanmalısınız.

Sivilceli cilt bakımı nasıl olmalıdır?

Alevlenmeler, özellikle sonbahar ve kış aylarında ve çok fazla krem ​​ve makyaj kullanıldığında tekrar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, hastalığı atlattıktan sonra bile, etkilenenler, kendileri için hangi cilt bakımının en iyisi olduğunu ve hangi ürünleri kullanabileceklerini doktorlarıyla netleştirmelidir. Temel olarak bakım ürünlerinizin pH değerine dikkat etmelisiniz. Cilt yüzeyinin pH değeri yaklaşık 5 (hafif asidik) olup, bu da bakım ürünlerine karşılık gelmelidir. Ayrıca tahriş edici maddeler içermemelidir. Hassas cildin yüz temizliği için dermatologlar, sentezler, yani sentetik sabun içermeyen yıkama kalıpları veya sabun içermeyen temizleme köpüğü önermektedir.

Gözenekleri tekrar tıkamamak için gündüz bakımı mümkün olduğunca yağ ve gresten arındırılmalıdır.

Makyaj ve pudra kullanıyorsanız sünger ve fırçalarınızı sık sık temizlemelisiniz. Aksi takdirde burada gerçek bakteri kolonileri büyür.