Doğalgaz, su ve petrol gibi kaynakların yer altından çıkarılması için yapılan çalışmalarda sondaj makinası kullanılıyor. Bu makinelerin olmaması sondaj çalışmalarını aksattığı için firmalar tarafından çalışmalar öncesinde sondaj makinası temin edilmesini sağlıyor.
Sondaj Makinesi Nedir?
Yer altından doğalgaz, petrol veya su çıkarılması ve zeminde delikler açılması için kullanılan cihazlara sondaj makinesi deniyor. Farklı standartlarda üretimi yapılan makineler sayesinde sondaj çalışmasının daha kolay gerçekleşmesi sağlanıyor.
Sondaj makineleri zeminin delinmesini sağladığı için güçlü donanım ve malzemelerden üretiliyor. Kayaların parçalanması uygun ekipmanlar sayesinde kolayca yapılıyor. Ayrıca parçalama işleminde harcanacak gücün azalmasını sağlıyor.
Sondaj Makineleri Hangi Amaçlarla Kullanılır?
Sondaj firmaları tarafından üretilen ve pazarlanan sondaj makinelerinin geniş kullanım alanı bulunuyor.
Bu kullanım alanları ise şu şekilde sıralanabiliyor;
- Maden kazıları
- Köprü inşaatları
- Petrol keşifleri
- Baraj inşaatları
- Doğalgaz keşifleri
- Tünel yapımı
- Su aramaları
- İklim araştırmaları
Bu alanlarda sondaj makinelerinin kullanılabilmesi için tüm bileşenlerin edinilmiş olması gerekiyor. Ayrıca bu alanlar için uygun olan modellerin edinilerek profesyonel kişiler tarafından makinelerin çalışmalarda kullanılması gerekiyor.
Sondaj Makinesi Nasıl Kullanılır?
İnsanlar tarafından sondaj makinesinin kullanılması için ilk olarak makineye neden ihtiyaç duyulduğunu bilmek gerekiyor. Keşifler ve inşaatlar için kullanılacağı zamanlarda uygun makine türünün belirlenerek edinilmesi sağlanıyor. Makine kullanılmadan önce ekipmanlar tanınıyor.
Ekipmanları tanınan sondaj makinesi proje alanına götürülüyor. Kullanıma başlamadan önce gerekli güvenlik önlemleri alınıyor. Makinenin çalıştırılmasından önce elektrik bağlantıları ve ekipmanları kontrol ediliyor. Sondajın yapılacağı yer belirlendikten sonra delik açma işlemi başlanıyor. Çalışma boyunca makine kontrol ediliyor ve belirli aralıklarla makinenin geri çekilmesi sağlanıyor. Bu aşamada makinenin temizliği de yapılıyor. Son olarak sondaj tamamlanana kadar makine çalışmaya devam ediyor.
Sondaj Makinesi Çeşitleri Nelerdir?
İnşaat çalışmaları ve keşifler sondaj makinelerinin kullanıldığı alanları oluşturuyor. Bu alanlarda zemin ve ekipman gereksinimi farklı olduğu için uygun özelliklerdeki sondaj makinelerinin kullanılması gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda üretilmiş olan makine çeşitleri bulunuyor.
Sondaj makinesi çeşitlerinin bazıları;
- Havalı sondaj makineleri
- Darbeli sondaj makineleri
- Kombine sondaj makineleri
- Rotary sondaj makineleri
Bunların dışında sondaj makinelerinin yerleşim durumuna göre çeşitlendirildiğini de söylemek mümkün oluyor. Yerleşimine göre ise makineler kamyona monteli, kızağa monteli, römorka monteli ve özel amaçlı sondaj makineleri olarak dörde ayrılıyor.
Sondaj Makinelerini Kimler Kullanıyor?
Doğalgaz ve petrol keşifleri ile inşaat çalışmalarında sondaj makinelerinin kullanıldığı biliniyor. Bu makinelerin kullanımının ise uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor. Böylelikle makinelerin belirlenen alanda güvenli şekilde kullanılarak sondajın tamamlanması sağlanıyor.
Sondör veya sondaj işçisi olarak anılan kişiler sondaj makinelerinin kullanımından sorumlu kişileri oluşturuyor. Bu kişiler makinenin kullanımı öncesinde gerekli hazırlıkları yaptıkları ve önlemleri aldıkları için olumsuz durumlarla karşılaşılmıyor.
Makineleri kullanan kişiler zeminde delikleri açılmasının yanı sıra numune alma işlemlerini de gerçekleştiriyor. Böylelikle çalışmaya başlanan alanda aranan petrol veya suyun olduğundan emin olunarak çalışmanın tamamlanmasını sağlıyorlar.
Sondaj makinası ürünleri hakkında detaylı bilgiler için tıklayın! https://www.acarkardeslersondaj.com/tr/urunler/