Türk satrancının önemi vurgulandı
TSF Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye İş Bankası ile birlikte yürüttükleri “Minik Hamleler Projesi” kapsamında açılan Sincan Devlet Hatun Anaokulundaki ilk sınıfta değerlendirmelerde bulundu. Tulay, Türk satrancının geldiği noktada okulların öneminin çok büyük olduğunu vurguladı. Ana sponsorları Türkiye İş Bankası ile birlikte 40 bine yakın ilk ve orta okulda satranç sınıfları açtıklarını belirten Tulay, artık anaokullarında da satrancın bir projeyle müfredata girmesine yoğun talepler aldıklarını söyledi. Projeyi Ankara’da başlatan TSF Başkanı, projenin Türkiye genelinde “dalga dalga” yayılacağını ifade etti.
“Satrançın erken yaşta öğretilmesi önemli”
Tulay, “Satranca ne kadar erken yaşta başlarsanız o kadar uzun süre satrancın içinde kalırsınız. Anaokulunda çocuklarımızı satranca başlatıyoruz ve üniversite dahil eğitimin her aşamasında satranç olsun istiyoruz. Bu okulda olmak bizler için heyecan verici. Sadece satranç takımları vermek diye düşünmemek lazım. Öğretmenlerin eğitiminden boyama kitaplarına, videolara kadar büyük bir proje bu.” dedi.
“Profesyonel bakış açısı, amatör ruh”
Federasyon başkanlığı görevini 11 yıldır sürdüren Tulay, bu görevi gönüllük esasıyla yaptığını ifade etti. Tulay, projeleriyle Türkiye adına alınan başarıların kendisini mutlu ettiğini ve bütün sıkıntıları unutturduğunu belirtti. Tulay, projenin başarıyla tamamlanması için tüm anaokullarının satranç köşeleriyle donatılması gerektiğini söyledi.
“İlkokula daha donanımlı başlasınlar”
Tulay, Türkiye’de satrancın geldiği noktada yapılan projelerin her kesime dokunmasının önemine dikkat çekti. “Dezavantajlı gruplara dokunurken, Sevgi Evleri’nde projeler yaparken, çocuk cezaevlerine satranç sınıfları açarken ‘Satranç engel tanımaz.’ deyip engelli bireyleri satrançla kaynaştırırken miniklerimize de geldik. Onlar ilkokula başlarken daha donanımlı yetişsinler diye artık anaokullarımızda satrancı öğreteceğiz.” dedi.
Fotoğraf: AA / Türkiye Satranç Federasyon Başkanı Gülkız Tulay