Türkiye, Sağlık Bakanlığının başarılı aşı programları sayesinde 25 yıldır çocuk felci vakası görmeden bu hastalıkla mücadele ediyor. Dünya genelinde örnek gösterilen aşı programları sayesinde Türkiye, çocuk felcine karşı büyük bir başarı elde etti.
Yüksek İhtisas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Dursun, 24 Ekim Dünya Çocuk Felci Günü dolayısıyla yaptığı hermesbet açıklamada, çocuk felcinin bulaşıcı bir RNA virüsü tarafından neden olduğunu ve özellikle 5 yaş altındaki her yaş grubunu etkileyebilen bir hastalık olduğunu belirtti.
Çocuk felcinin, bulaştığı kişide felce ve hatta ölüme neden hermesbet giriş olabilen ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arzu Dursun, virüsün bulaşma yolunun ağızdan olduğunu ancak nadir durumlarda öksürük veya hapşırma gibi etrafa saçılan parçacıklarla da bulaşabileceğini ifade etti.
Virüsün vücuda girdikten sonra bağırsaklarda çoğaldığını ve yaklaşık olarak her 200 vaka sonucunda bir kişide felce neden olan mikroorganizmanın omuriliğe yerleşebildiğini ve kasların hareketini sağlayan sinirleri tahrip ederek felce yol açtığını açıklayan Dursun, felcin kalıcı veya geçici olabileceğini söyledi.
Türkiye’nin başarılı bir şekilde yürüttüğü aşılama programları sayesinde çocuk felci vakalarının son 25 yıldır görülmediğine vurgu yapan Dursun, Türkiye’nin çocuk felciyle mücadelede dünya genelinde örnek gösterilen ülkeler arasında olduğunu ve bu hastalığı silen ülkelerin başında geldiğini belirtti.
Prof. Dr. Dursun, Türkiye’nin 1998 yılından bu yana çocuk felci vakası görmediğini ifade ederek, bu başarının Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen etkin aşılama programlarına ve vatandaşların aşıya erişimine dayandığını söyledi. Ayrıca, çocuk felci aşısının Türkiye’de ücretsiz olarak sunulduğunu ve doğumdan itibaren çocukların bu aşı programına dahil edildiğini ekledi.
Çocuk felci hastalığının tedavisinin olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Arzu Dursun, aşılamaların hastalığın yayılmasını engellemekte etkili tek koruyucu yöntem olduğunu ve bu nedenle aşılama programlarının önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, dünya genelinde aşılama programlarının Kovid-19 pandemisi nedeniyle aksadığına dikkat çekti ve bu programların devamının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Çocuk felci hastalığının dünya genelinde yok edilmesi amacıyla uluslararası bir çaba bulunduğunu ve tüm ülkelerin bu çaba içinde yer alması gerektiğini belirten Dursun, küresel aşılama programlarının tüm dünyada etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.