Türkiye, Otonom Sürüş Teknolojileri ile Akıllı Ulaşım Sistemlerini Geliştiriyor

featured

Türkiye, akıllı ulaşım sistemleri oluşturmak ve sürdürülebilir, güvenli, çevreci ulaşımı teşvik etmek amacıyla otonom sürüş teknolojilerini geliştirme yolunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bu amaçla yerli ve milli kaynakları kullanarak verimli, güvenli ve çevreci akıllı ulaşım sistemleri (AUS) oluşturmayı hedefliyor.

Bakanlık, AUS ile ilgili çalışmaları koordine ediyor, mevzuat düzenlemelerini yapıyor ve strateji politikalarını belirliyor. Bu kapsamda, ülkede tüm ulaşım modlarını entegre eden, yerli kaynaklardan yararlanan, çevreci ve sürdürülebilir bir akıllı ulaşım ağı oluşturmayı amaçlıyor.

Proje kapsamında çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor ve AUS mimarisi ve standartlarına uygun olarak tüm ulaşım modlarının entegrasyonu sağlanmaya çalışılıyor. Ayrıca, raylı sistemlerin hareket enerjisinin yeşil enerjiye dönüştürülmesi için altyapı çalışmaları yapılacak.

Bu çerçevede, tam otonom araçların üretimi ve ulaşım modlarında yaygınlaştırılması için hazırlık çalışmaları yapılıyor. Bu araçlar, kamera, radar ve sensörler gibi donanımların yanı sıra yazılımlarla senkronize çalışarak “otonom sürüş” sistemine dayanıyor. Yani, araçlar kendi kendine hareket edebiliyor.

Ayrıca, araç ve sürüş paylaşımı, mikro mobilite gibi alternatif ulaşım uygulamalarına yönelik mevzuat düzenlemeleri hızla tamamlanacak ve blokzincir teknolojileri, MaaS (Ulaşım Hizmetleri için Mobilite-As-A-Service), veri paylaşımı ve yük taşımacılığı gibi alanlarda yaygınlaştırılacak.

Hava taksileri (VTOL), dronlar ve benzeri araçların kullanımı da AUS kapsamında desteklenecek ve bu alandaki çalışmaların yerli ve milli teknolojilerle hızlandırılması amaçlanıyor.

Ayrıca, sürdürülebilir çevre hedefi doğrultusunda akıllı malzemeler, yüzey kaplama, nanoteknoloji ve biyoteknoloji ürünleri gibi malzemelerin kullanımı artırılacak. Trafik sıkışıklığını azaltmak için trafik ücretlendirmesi, yüksek doluluklu şeritler ve düşük emisyonlu bölgeler gibi uygulamalar geliştirilecek.

Son olarak, lojistik merkezler ulaşım modlarıyla entegre edilerek taşımacılık faaliyetleri kolaylaştırılacak ve sürdürülebilir kentsel hareketlilik planları daha yaygın hale getirilecek.

Türkiye, bu çalışmalarla akıllı ulaşım sistemleri ve otonom sürüş teknolojileri alanında önemli bir ilerleme kaydetmeyi hedefliyor.