Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Karadeniz’deki Mayın Tehlikesine Karşı Ortak Hareket Edecek

featured

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan Karadeniz’deki Mayın Tehlikesine Karşı İşbirliği Yapacak

Ukrayna-Rusya savaşının ardından Karadeniz’de ortaya çıkan mayın tehlikesine karşı Türkiye, Romanya ve Bulgaristan ortak hareket edecek. Bu işbirliği kapsamında imzalanacak mutabakat metni için tören düzenlenecek.

Mutabakat Metni İmzalanacak

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Romanya Savunma Bakanı Angel Tilvar ve Bulgaristan Savunma Bakan Yardımcısı Atanas Zapryanov’un bir araya gelerek mutabakat metnini imzalaması planlanıyor. Törenin Sarıyer’deki Kalender Kasrı’nda düzenlenmesi bekleniyor.

Mayın Tehlikesi Karadeniz’de Hissediliyor

2022 yılında başlayan Ukrayna savaşı sonrasında Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler, bu savaştan etkilenmeye başladı. Uluslararası hukuka göre mayınlar, demirleme donanımlarından ayrıldıktan bir saat sonra kendiliğinden zararsız hale gelmeleri gerekiyor. Ancak mayınların sürüklenmesi durumunda ateşlenip ateşlenmeyeceği konusunda bir hüküm bulunmuyor.

Türkiye’nin Aldığı Tedbirler

Türk Deniz Kuvvetleri, mayın gözetleme faaliyetlerine deniz karakol uçakları, insansız hava araçları, karakol gemileri, mayın avlama gemileri, ani müdahale botları, sahil gözetleme radarları ve elektro optik sistemlerle devam ediyor.

Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Oluşturulacak

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, Romanya ve Bulgaristan ile Karadeniz’de sürüklenen mayın tehdidine karşı bir “Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu” oluşturulması kararı alındı. Bu grup, Karadeniz’in emniyetine büyük katkı sağlayacak.

İşbirliği Detayları

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan, “Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu”nun yıllık harekat planını belirlemek için düzenli olarak toplantılar yapacak. Bu inisiyatif, Karadeniz’in güvenli bir bölge haline getirilmesi amacıyla operasyonel olarak faaliyet gösterecek.

Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Mutabakatı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlarının katılımıyla bir komite oluşturulacak ve yılda en az iki defa toplantı yapılacak. Ayrıca her ülkeden birer mayın karşı tedbirleri gemisi ve bir komuta kontrol gemisi görev yapacak.

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’ın iç hukuk prosedürlerinden geçtikten sonra, Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu aktif hale gelecek.