Türkiye’de Elektrikli Otomobil Pazarı Hızla Büyüyor!

featured

Türkiye’de elektrikli otomobil pazarı son yıllarda büyük bir ivme kazandı. 2023 yılının 10 ayında elektrikli otomobil satışları 48 bin 883 adede ulaştı. Bu rakam, 2012 yılında sadece 1 olan elektrikli otomobil satışlarının ne kadar hızlı bir şekilde arttığını gösteriyor. Ayrıca, 2023 yılında Türkiye’de 27 farklı marka en az bir elektrikli modeli satışa sundu.

Türkiye’deki elektrikli otomobil pazarının büyümesi, hem yerli hem de yabancı markaların dikkatini çekti. Avrupalı ve Asyalı birçok marka, iddialı elektrikli modellerini Türkiye pazarında da satışa sunarak bu alandaki rekabeti artırdı. sarayslot  Ayrıca, hibrit motorlu otomobillerin sayısı da giderek artıyor ve bu teknolojiye olan ilgi her geçen gün artıyor.

Veriler ve gelişmeler, elektrikli ve hibrit araçların Türkiye otomobil pazarındaki payının arttığını ve bu trendin devam edeceğini gösteriyor. Yapılan anket çalışmaları da elektrikli araçlara olan ilginin oldukça yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları da artış gösteriyor. Bu yılın ocak-ekim döneminde toplam satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63,7 artarak 958 bin 942 adede ulaştı. Otomobil satışları yüzde 67,8 artarak 749 bin 501 adet, hafif ticari araç satışları ise yüzde 50,6 büyüyerek 209 bin 441 adede çıktı.

Elektrikli ve hibrit otomobiller, bu yılın ilk 10 ayında benzinli ve dizel modelleri geride bıraktı. Bu dönemde benzinli otomobiller 502 bin 639 adetle birinci sırada yer alırken, dizel otomobiller 111 bin 354 adetle ikinci sıraya geriledi. Hibrit otomobil satışları 78 bin 387, otogazlı otomobil satışları ise 8 bin 238 adet oldu. Elektrikli otomobil satışları ise 48 bin sarayslot giriş 883 adet seviyesinde gerçekleşti. Böylece elektrikli ve hibrit otomobil satışları 127 bin 270 adetle, dizel otomobil satışlarını geride bıraktı.

Elektrikli otomobil satışlarında yüzde 889,7 artış kaydedildi. Bu büyüme ile Türkiye otomobil pazarının elektrifikasyon yönünde hızla ilerlediği görülüyor.

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşması için şarj altyapısı da önemli bir faktör. Türkiye genelinde halka açık 10 bin 100 şarj noktası bulunuyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Araç başına düşen şarj noktası sayısı Türkiye’yi Avrupa genelinde birinci yapmış durumda.

Elektrikli otomobillerin maliyeti, şarj süreleri ve batarya kapasitesi gibi faktörler de tüketicilerin tercihlerini etkiliyor. Şarj ünitesi ve dolum yöntemlerine göre maliyetler değişkenlik gösteriyor. Ayrıca, Türkiye’de elektrikli otomobil fiyatları da farklı modeller ve özelliklere göre değişiyor.

Elektrikli otomobillerin avantajları arasında çevreye duyarlılık, düşük bakım maliyeti, düşük yakıt maliyeti, konforlu sürüş deneyimi, sessiz sürüş ve son teknolojik donanımlar bulunuyor. Ancak dezavantajlar arasında yüksek maliyet, ikinci el piyasanın belirsizliği, şarj süreleri ve şarj altyapısı yer alıyor.

Türkiye, elektrikli otomobil üretiminde de büyümeyi hedefliyor. Ülkede batarya üretim kapasitesi artırılarak Avrupa’nın batarya üretim üssü olma hedefleniyor. Ayrıca, Türkiye’de elektrikli otomobillerin yaygınlaşması için teşvikler ve altyapı çalışmaları da devam ediyor. Bu çerçevede Türkiye’nin elektrikli otomobil pazarındaki büyümesinin devam edeceği öngörülüyor.