Asgari Ücret Belirleme Süreci ve Önemi

featured

Asgari Ücret Belirleme Toplantısında TÜRK-İŞ ve TİSK Temsil Edecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip olan TÜRK-İŞ temsil edecek. Mevcut asgari ücret net 17 bin 2 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş seviyesinde bulunuyor.

Asgari Ücret ve İlgili Maliyetler

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bu miktarın 20 bin 2 lira 50 kuruşu brüt asgari ücreti oluştururken, 3 bin 100 lira 39 kuruşu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşu ise işveren işsizlik sigorta fonunu oluşturuyor. Asgari ücret belirleme sürecinde masada 4 işçi bulunacak.

Asgari Ücretin Genel Etkisi

Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretleri etkileyen bir etkiye sahip. Asgari ücret sadece bu ücretle geçinen çalışanları değil, aynı zamanda yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilerek toplumun geniş bir kesimini ilgilendiriyor.

Asgari Ücretin Belirlenme Süreci

Asgari ücret, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilcinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve aralık ayında dört kez toplanarak yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarını yürütüyor. Oy çoğunluğuyla karar veren komisyon, asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor.