Suriye’deki Umm-el Marra Antik Mezarları
Science Daily dergisinde yer alan habere göre, bilim insanları, Suriye’nin en eski kent merkezlerinden biri olan Umm-el Marra’daki antik mezarlarda arkeolojik kazı çalışmaları gerçekleştirdi. Temelleri Erken Tunç Çağı’na kadar uzanan bu mezarlar, araştırmacılar tarafından detaylı bir şekilde incelendi.
Altın, Gümüş ve 4 Adet Kil Silindir
Kazılar sonucunda altın ve gümüş takılar, 6 iskelet, pişirme kapları, çömlekler ve mızrak uçlarına ek olarak üzerinde yazılar bulunan parmak uzunluğunda 4 adet kil silindir bulundu. Johns Hopkins Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olan Glenn Schwartz liderliğindeki araştırma ekibi, radyokarbon tarihleme yöntemiyle silindirlerdeki yazıların M.Ö. 2 bin 400’lü yıllara ait olduğunu doğruladı.
Alfabenin Tarihi Yeniden Yazılabilir
Glenn Schwartz, keşfedilen yazıların bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğunu belirterek, bu keşfin alfabenin M.Ö. 1900’den önce Mısır’da ya da çevresinde icat edildiği inancını sorgulayabileceğini ifade etti. Üzerindeki yazıların, mezardan çıkarılan nesnelerin kökeni ve sahipleri hakkında ipuçları verebileceğini dile getiren Schwartz, ancak yazıların tercümesi için uygun bir araç olmadan sadece spekülasyon yapabileceklerini vurguladı.
Bu tarihi keşif, antik dönemlere ait gizemleri aydınlatmaya ve alfabenin tarihini yeniden değerlendirmeye olanak sağlayacak önemli bir adımı temsil ediyor.