Ghebreyesus: Küresel Durum ve Endişeler DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, M çiçeği virüsü salgını hakkında üye ülkelerin bilgilendirildiği toplantıda açılış konuşması yaptı. 2022’de başlayan küresel M çiçeği salgınına dair 100 binden fazla doğrulanmış vakanın DSÖ’ye bildirildiğini belirten Ghebreyesus, Afrika’da endişe verici bir artışın yaşandığını vurguladı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bulaşmanın yoğunlaştığını ve 2024’te bildirilen vakaların yüzde 90’ının…
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, M çiçeği virüsü salgını hakkında üye ülkelerin bilgilendirildiği toplantıda açılış konuşması yaptı. 2022’de başlayan küresel M çiçeği salgınına dair 100 binden fazla doğrulanmış vakanın DSÖ’ye bildirildiğini belirten Ghebreyesus, Afrika’da endişe verici bir artışın yaşandığını vurguladı. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bulaşmanın yoğunlaştığını ve 2024’te bildirilen vakaların yüzde 90’ının bu ülkede olduğunu ifade etti. Sadece bu yıl içinde 16 binden fazla şüpheli vakanın görüldüğünü ve 575 ölümün yaşandığını aktardı.
Ghebreyesus, “klad 1b” türünün hızla yayılması sebebiyle M çiçeği virüsünü “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” ilan ettiklerini hatırlattı. Son dönemde Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne komşu Birundi, Kenya, Ruanda, Uganda, Tayland ve İsveç’ten de “klad 1b” türü vakaların bildirildiğini belirtti.
Ghebreyesus, DSÖ’nün, Küresel M çiçeği virüsü Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı’nı geliştirdiğini ve bu planla salgını durdurmak için kapsamlı müdahale stratejileri üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Planın, gözetim, araştırma, tıbbi önlemlere erişim, zoonotik bulaşmanın azaltılması ve toplumların salgın kontrolüne katılımını hedeflediğini söyledi.
Ghebreyesus, uluslararası, bölgesel, ulusal ve yerel ortaklarla işbirliği içinde çalıştıklarını ve Afrika Bölgesi’nde özellikle çalışmalarına odaklandıklarını belirtti. Yeni M çiçeği salgınının kontrol altına alınabileceğine dikkat çekerek, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar ve üye ülkeler arasında koordineli bir eylemin gerekliliğine vurgu yaptı.
M çiçeği virüsünün fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaştığını belirten Ghebreyesus, virüsün bulaşma yolları ve belirtilerini detaylıca açıkladı. Hastalığın tedavisinin antiviral ilaçlarla yapıldığını ve çoğu vakada hastalığın hafif seyrettiğini aktardı. DSÖ’nün, M çiçeği virüsü salgını hakkında toplumları bilinçlendirmeye ve mücadele etmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap