Norveç, Plastik Kirliliğiyle Mücadeleyi Öncülüyor
Norveç Uluslararası Kalkınma Bakanı Anne Beathe Tvinnereim, dünyanın plastik atık sorununu çözmekte zorlanacağını ve ülkelerin plastik üretimini sınırlaması gerektiğini vurguluyor. Bu hafta Güney Kore’de gerçekleşecek BM plastik kirliliğini azaltma müzakereleri öncesinde Tvinnereim, plastik üreticisi ve diğer ülkeler arasında ciddi bir görüş ayrılığı olduğunu belirtti.
Üretimden Tüketim Aşamasına Plastikle Mücadele
Tvinnereim, “Yüksek Hedefler Koalisyonu” adı altında Norveç ve Ruanda liderliğindeki 60’tan fazla ülkeyi temsil ediyor. Plastik kirliliğiyle mücadelede üretim aşamasından başlayarak plastik yaşam döngüsünün tamamının ele alınması gerektiğini savunuyor. Ancak petrol üreten ülkelerin güçlü muhalefeti, tam anlamıyla etkili bir anlaşmanın şu anda mümkün olmadığını gösteriyor.
Plastik Kirliliğinin Sağlık ve Çevre Krizine Etkisi
Yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin insan plasentasında, atardamarlarında ve testislerinde bulunduğunu ve bu durumun çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini ortaya koyuyor. Tvinnereim, dünyanın liderliğe ve cesur adımlara ihtiyaç duyduğunu belirterek ülkeleri harekete geçmeye çağırıyor.
Üretim Azaltılmadan Plastik Krizi Önlenemez
Tvinnereim, geri dönüşüm ve atık yönetimine ek olarak plastik üretimini ve tüketimini azaltmadan plastik atık miktarıyla başa çıkılamayacağını vurguluyor. Uzmanlar, plastik kullanımının artmaya devam etmesi halinde gelecekte plastik atıkların depolama sahalarına gideceğini öngörüyor.
ABD ve Çin’in Rolleri Belirleyici Olabilir
ABD ve Çin gibi ülkelerin plastik üretimindeki rolü büyük önem taşıyor. ABD’nin üretim kısıtlamalarını destekleyebileceği ancak Çin’in liderlik göstermesinin müzakerelerde kritik bir rol oynayabileceği belirtiliyor. Plastik kirliliğiyle mücadelede önemli bir adım olan BM görüşmeleri, ülkeler arasındaki anlaşmazlıklara rağmen başarıyla sonuçlanabileceğine dair umutlarla devam ediyor.