Türkiye’nin Ticaret Dengesi ve Yabancı Yatırımları
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Türkiye’nin dış ticaret ve yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bolat, küresel ticaretteki durgunluğa rağmen Türkiye’nin dış ticaret ve cari işlem tablolarının olumlu olduğunu belirterek, ithalatın 27,5 milyar dolara, dış ticaret açığının ise 35,5 milyar dolara kadar azaldığını ifade etti. Cari işlemler açığının 5,3 milyar dolara gerilediğini kaydeden Bolat, Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı payın sürekli arttığını vurguladı. Ülkede 2002’den bu yana 271 milyar dolar doğrudan yabancı yatırımın geldiğini belirten Bolat, yabancı yatırımcı sayısının 2002’de 5 bin 600 iken bugün 83 bine yükseldiğini açıkladı.
Türkiye’nin Uluslararası İlişkileri ve Hedefleri
Bolat, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği devam ettiğini, aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği, ECOWAS ve Türk Devletler Teşkilatı gibi uluslararası kuruluşlara üyelik, gözlemcilik veya ortak üyeliklerinin söz konusu olduğunu belirtti. BRICS’e başvuru yapıldığını dile getiren Bolat, hedeflerinin 2028’e kadar yabancı yatırımlardan aldığı payı yüzde 1,5’e çıkarmak olduğunu açıkladı.
Ekonomik Gelişmeler ve Mali Durum
Bolat, Türkiye’de enflasyonun azaltılmasına devam edileceğini, işsizlik oranında 17 aydır üst üste tek haneli rakamların görüldüğünü belirtti. Teknopark sayısının 98’e ulaştığını ve Türkiye’nin teknoloji üreten bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Bolat, PMI endeksinde artış yaşandığını ve Orta Vadeli Program hedefleri doğrultusunda enflasyonun azaltılacağını söyledi.
Filistin ve İsrail ile Ticari İlişkiler
Bakan Bolat, Türkiye’nin İsrail ile olan ticaretini 2022’de sıfırladığını ve Filistin’e olan ihracatını ise sürdürdüğünü belirtti. İddiaların aksine Türkiye’nin İsrail’e yapılan ihracatının sıfır olduğunu vurgulayan Bolat, Filistin’in Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ederek bilgi alınmasını tavsiye etti. Ayrıca, Türkiye’nin İsrail ile dış ticareti konusunda yanlış bilgilerin olduğunu çürüttü.