Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Avrupa ve Türkiye Arasındaki Ulaştırma İşbirliği Hakkındaki Değerlendirmeleri

featured

Uraloğlu: Türkiye, Avrupa ve Asya Arasında Stratejik Bir Köprü Konumunda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Sürecinde Türkiye’nin Ulaştırma Mevzuatının Analizi Projesi kapanış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Avrupa arasında ulaştırma alanında ortak iş birliği potansiyeline vurgu yaptı. Uraloğlu, Türkiye’nin jeostratejik konumu sayesinde Asya ve Avrupa arasında bir doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğunu ve Avrupa için önemli bir ticaret ortağı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Ulaştırma Altyapısına Yapılan Yatırımlar ve Proje Örnekleri

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına 2002’den bu yana 277 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını vurgulayarak, Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu ve Marmaray gibi dev altyapı projeleriyle Asya-Avrupa arasında kesintisiz taşımacılığı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu üzerinden yük trenlerinin taşıma sürelerine dikkat çekti.

AB ile İşbirliği ve Uyum Süreci

Uraloğlu, Türkiye-AB ilişkilerinin derinleştirilmesi ve iş birliğinin öneminin altını çizerek, AB ile teknik iş birliğinin devam ettiğini ve ulaştırma alanındaki iş birliğinin her iki taraf için de faydalı olduğunu belirtti. Ayrıca, AB’nin çevre dostu ulaştırma sistemleri konusundaki politikalarını desteklediklerini ve Türkiye’nin Net Sıfır Emisyon Hedefi için adımlar attıklarını ifade etti.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’nun değerlendirmelerine göre, Türkiye’nin uluslararası taşımacılıkta stratejik bir konumu var ve yapılan altyapı çalışmalarıyla ülkenin lojistik bir merkez haline gelmesi hedefleniyor. Türkiye’nin Avrupa ile Asya arasındaki ticaretin gelişmesine katkı sağlayacak önemli altyapı projeleri devam ediyor ve AB ile iş birliği sürekli olarak güçleniyor.