Aynı anda hem obezite hastası hem de tip 2 diyabet hastası olmak zamanla kişinin sağlık yönünden kendisini kötü hissetmesine neden olabilir. Ayrıca şeker hastalığı vücuttaki diğer bölgelerde sorunların çıkmasını da tetiklemektedir. Gözler, böbrekler, deri hastalıkları ve el-ayaklarda yanma hissi gibi yan etkiler çok belirgin bir hale gelir. Genele bakıldığında sağlığı tehdit altında olan tip 2 diyabet hastaları diğer unsurlar da karşılandığında tip 2 diyabet operasyonuna girmeye uygun görülürler.
Elbette ki diyabetik cerrahi ameliyatı da öncesi ve sonrasında yapılması gereken bazı süreçlere sahiptir. Hastaya her aşamanın bilgisi verilir. Doktor ve hasta uyum içerisinde süreci devam ettirir.
Diyabet Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler
- Ameliyat öncesi hastaya bilgilendirme yapılır ve hastaneye yatışı sağlanır.
- Doktor gözetiminde ilaçlarını kullanır, ara vermesi gereken ilacı varsa kullanımı durdurulur.
- Ameliyatın başarılı olabilmesi için pankreas depolarının doluluğu detaylıca incelenmelidir. Bunun yanında çeşitli kan tahlilleri yapılmalıdır.
Diyabet cerrahisi ameliyatı öncesi doktor hastanın bugüne kadarki yakalandığı hastalıkları, kullandığı ilaçları, varsa geçirdiği operasyonları hakkında derinlemesine bilgi alır ve incelemeler yapar. Tip 2 diyabet ameliyatı olacak hastanın cerrahi müdahale sırasında kanama riskini arttırdığı için en az 7-10 gün öncesinden kan sulandırıcı ilacını bırakması gerekir. Diyabet ameliyatı öncesi yapılması gerekenler tedavinin seyri açısından önemli bir konudur.
- Alkol ve sigara kullanmayı kesmelidir.
- Hazırlık sürecinin asıl amacı operasyonun güvenliğinin arttırılmasıdır.
- Son gün sıvı gıda tüketimi sağlanır. Böylece bağırsaklar temizlenir.
Diyabet Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler
- Diyabet hastalığı ameliyatı transit bipartisyon esnasında hem mide küçültülür hem de ince bağırsakların yeri değiştirilir.
- Şeker ameliyatı esas olarak kişinin iştahının kesilmesini sağlar.
- Diyabet ameliyatı sonrası hekim ve diyetisyen önderliğinde üç aşamalı bir beslenme planı oluşturulur. Buradaki hedef ilk 15 gün sıvı diyeti, geri kalan 15 gün ise püre diyeti, son olarak da 30 günden sonra katı diyetine uyum sağlamaktır.