Intelsat 33e Uydusu Neden Parçalandı?

featured

Uydunun Güç Kaybı ve Parçalanma

Intelsat 33e uydusu, Hint Okyanusu’nda geniş bant internet hizmeti sağlamak üzere sabit bir yörüngede bulunuyordu. Ancak 20 Ekim’de yaşanan güç kaybı sonrasında, ABD Uzay Gücü tarafından en az 20 parçaya ayrıldığı doğrulandı.

Parçalanmanın Sebebi ve Geçmiş

Uydunun parçalanmasına neyin sebep olduğu henüz net bir şekilde bilinmiyor. Daha önceki vakalarda bilinçli uydu imha girişimleri, kazara çarpışmalar ya da Güneş aktivitelerinin etkisi gibi nedenler gözlemlendi. Intelsat 33e’nin 2016 yılında üretildiğinde itici sistem sorunları yaşanmış ve ömrünün planlandığından erken biteceği belirtilmişti.

Uzay Çöplüğü Tehlikesi

Uydunun parçalanmasıyla uzay çöplerine bir yenisinin eklenmesi, Dünya’nın yörüngesindeki zaten büyük miktardaki çöp problemine yeni bir boyut kazandırdı. Avrupa Uzay Ajansı’na göre, uzaydaki çöplerin izlenmesi ve temizlenmesi zor bir süreç haline geldi.

Kim Sorumlu?

Uzaydaki enkazlardan kimin sorumlu olduğu konusu hala net değil. Uluslararası Sorumluluk Sözleşmesi, uzaya cismi gönderen ülkeyi sorumlu tutuyor ancak pratikte bu sorumluluğun yerine getirilmesi zor olabiliyor.

İleriye Dönük Planlar

Uzaya daha fazla uydu gönderildikçe, yörüngedeki sorunlar da artıyor. Gelecekte benzer olayların yaşanmaması için uyduların kontrollü bir şekilde yörüngeden çıkarılması ve çöp üretiminin azaltılması gerekiyor. NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun gelecekte parçalanması durumunda ortaya çıkabilecek enkaz parçalarını şimdiden düşünüyor ve planlar yapıyor.