‘Lancet’ Raporuna Göre Yaşam Beklentisi ve Sağlık Sorunları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşam Beklentisinin Düşük Olduğu Ülkelerde Artış Bekleniyor

‘Lancet’ dergisinde yayınlanan bir rapora göre, yaşam beklentisinin genellikle daha kısa olduğu ülkelerde sağlık sorunlarındaki artışlar bekleniyor. Araştırmacılar, bu durumun kalp hastalıkları, Kovid-19, bulaşıcı hastalıklar, doğum ve beslenme ile ilgili sağlık sorunlarının önlenmesi, tespiti ve tedavisindeki halk sağlığı önlemlerinin etkisiyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Kronik Hastalıkların Etkisi ve Risk Faktörleri

Araştırmacılar, kalp hastalığı, diyabet, kanser ve akciğer hastalığı gibi kronik rahatsızlıkların, bulaşıcı hastalıklardan daha güçlü bir rol oynayarak yaşam süresini etkilediğini gözlemledi. Obezite, yüksek tansiyon, kötü beslenme, egzersiz eksikliği ve sigara içme gibi risk faktörlerinin, gelecek nesillerde hastalık ve yaşam beklentisi üzerinde en büyük etkiye sahip olması bekleniyor.

Risk Faktörlerinin Engellenmesi Gerekiyor

Araştırmacılar, metabolik risk faktörlerinin sebep olduğu kötü sağlık ve erken ölüm oranının %50 artış gösterdiğini tespit etti. Dr. Chris Murray ise, yüksek kan şekeri, yüksek vücut kitle indeksi ve yüksek tansiyon gibi risk faktörlerinin önlenmesinin küresel sağlık üzerinde büyük bir fırsat oluşturduğunu vurguladı.

Gelecekteki Öngörüler

Araştırmacılar, genel yaşam beklentisinin 2022 ile 2050 arasında artarak 73,6 yıldan 78,1 yıla çıkacağını tahmin ediyor. Sağlıklı yaşam için beklenen ortalama yıl sayısının da aynı dönemde 64,8 yıldan 67,4 yıla yükseleceği öngörülüyor. Örneğin, ABD’de yaşam beklentisi 2021’de 76,4 iken 2022’de 77,5 yıla çıktı.

Araştırmacılar, gelişmekte olan ülkelerdeki insanların daha uzun yaşamalarıyla küresel yaşam beklentisinin artmasının beklendiğini belirtti.