Sanal Anjiyo Nedir? 

Kol toplardamarından belirli bir miktarda kontrast verilir. Eş zamanlı olarak yapılan BT(Bilgisayarlı Tomografi) sayesinde kalpten alınmış olan ince kesitler ekrana yansıtılır.

featured

Kol toplardamarından belirli bir miktarda kontrast verilir. Eş zamanlı olarak yapılan BT(Bilgisayarlı Tomografi) sayesinde kalpten alınmış olan ince kesitler ekrana yansıtılır. Hekim dijital bir ortamda incelediği için, koroner damarların görüntülenerek değerlendirilmesi amaçlanır. Sanal anjiyo işlemi tıpkı koldan serum takılması gibi hastaya uygulanıyor. Öncelik ile koldan toplardamarın içine girilir. Sanal koroner anjiyografiler iki aşamalı olacak şekilde yapılır. Birinci aşamada kalp damarlarında meydana gelen kireçlenmenin incelenmesi için kontrast maddeler verilmeden direkt çekim işlemi yapılıyor. Alınmış olan görüntülerden damarlarda oluşma riski olan kireçler matematiksel olarak inceleniyor. Vücudun damalarına sanal anjiyo yapılır. Anjiyo sırasında koroner arterler görüntülenir. Koroner bt antiyografilerde damarların yapısı hakkında net bir bilgiye ulaşım sağlanır. Sanal anjiyo nasıl yapılır sorusunun cevabı öğrenilir.

Sanal Anjiyo Kimlere Uygulanır?

Sanal anjiyo nasıl yapılır sorusunu yanıtlamak için Doç. Dr. Şükrü Akyüzden bilgi alınabilir. Sanal anjiyo insanlar için güvenilir bir testtir. İnsanlar, güvenli olan bir miktar doz ile radyasyona maruz bırakılır. Oluşan radyasyon miktarı kullanılan makinenin türüne göre değişim gösteriyor. Hamile olan kadınlar, bebeğe zarar gelme riskine karşı sanal anjiyo yaptırmaması gerekir. Bazı bireylerde kullanılan boya türüne göre alerjik reaksiyon yaşama durumları vardır. Bu konuda endişesi olan insanların mutlaka doktoru ile konuşması gerekir. Hastanın kontrast maddeye karşı alerjisi varsa oluşabilecek reaksiyon riskini önlemek için streoid kortizon takılması iyi olacaktır. Böbrek yetersizliği olan bir insan konstrant maddeye karşı daha hassas olabilir. Buna benzer risk etmekleri hekim tarafından kontrol edilmelidir.

Sanal Anjiyo Nasıl Yapılıyor?

Sanal anjiyo işleminden önce nabzın yavaşlatılması için belak zok, saneloc kullanılır.Bu ilaç mutlaka anjiyo öncesinde hastaya uygulanması gerekiyor. İlacın alınması ile birlikte bilgisayarlı tomografi çekimlerinde sonuçlar net bir şekilde görülür. Hasta daha önceden beta bloker ilaçlar ile belirli bir yan etki yaşayıp yaşamadığını hekimine danışması gerekiyor. Sanal anjiyo esnasında koroner arterlerin genişletilmesi için nitrogliserin verilir. El üzeri veya koldan intravenöz (damar yolları) açılır. Kontrast madde elin üzerindeki damar yolundan verilir. Hastanın nabzının düzenli olarak takip edilmesi için göğüs kısmına elektronlar bağlanır. Kısa tüneli andıran bir tarayıcı olan bt tarayıcı ile uzun bir masanın üzerine yatılır. Sanal anjiyo nasıl yapılır hasta olan kişilerin merak ettiği bir sorudur.

Sanal Anjiyonun Faydaları Nedir?

Sanal anjiyonun teknolojinin gelişmesi ile birlikte oldukça yüksek bir hale gelmiştir.  Koroner arter hastalıklarında yüksek çözünürlüklü bir görüntü kalitesini sunuyor. Bu nedenle hekimler tarafından çok sık tercih edilir. Stent işlemi geçirmiş hastalar, bypass ameliyatı olan kişiler için uygulanabilir. Komplikeler ve kalp hastalığı, anatomisel ve damarsal bağlantılar hakkında yüksek bilgi veriyor. Anyijo işlemi yapılırken herhangi bir ağrı veya sızı meydana gelmez. Çekim için çok kısa bir zaman dilimi yeterli oluyor. Emardaki (MR) gibi çok yüksek düzeyde gürültü meydana gelmiyor. Anjiyo şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişilere uygulanamaz. Hamile veya hamilelik şüphesi taşıyan kişilerin mutlaka anjiyo yaptırmaması gerekir. Anjiyo yaptırmak gelecekte oluşabilecek hastalık risklerine karşı korur. Doç Dr. Şükrü Akyüz alanında uzman bir hekimdir.  https://www.sukruakyuz.com/kalp-hastaligi-tanisi/sanal-anjiyo-kansiz-anjiyo-bt-anjiyo/ sayfasından da takip edebilirsiniz.