Ponza, Türkiye’nin Maden Sahalarında Değerlendiriliyor
Dünya genelindeki ponzanın yarısına sahip olan Türkiye, özellikle Nevşehir başta olmak üzere farklı illerdeki maden sahalarında çıkarılan ponza taşını ham madde olarak veya işlenerek kullanıyor. Ponza, volkanik faaliyetler sonrasında oluşan süngerimsi hafif bir kayaçtır ve inşaat, tarım ve tekstil sektörlerinde yaygın şekilde tercih edilmektedir.
Türkiye’de Ponza Üretiminde Faaliyet Gösteren 200’den Fazla İşletme Bulunuyor
Türkiye genelinde ponza üretimi yapan 200’den fazla işletme, istihdam ve ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Bu sektörde faaliyet gösteren işletmeler, AR-GE çalışmalarına ve tanıtıma büyük önem vermektedir. Ponza taşının talebinin her geçen yıl artış gösterdiği belirtilmektedir. Ponza, yüksek bir katma değere sahip olduğu için “beyaz altın” olarak da nitelendirilmektedir.
Ponzanın İhracat Potansiyeli Yüksektir
Türkiye’de bulunan ponza rezervi, dünyadaki en büyük rezerv olarak bilinmektedir. Ülkemizde çoğunlukla Nevşehir, Kayseri, Bitlis, Erzurum, Van, Isparta ve Manisa gibi illerde bulunan ponza taşı, doğal ve ekolojik bir malzemedir. Ponzanın ihracat değeri yüksek olup, 2023 yılında 50 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirilmiştir. Ponza, 45’ten fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Ayrıca sektörün iç pazarı da oldukça büyüktür ve 20 binden fazla kişiye istihdam sağlamaktadır.
Ponza Sektöründeki Yatırımlar Devam Ediyor
Bims Sanayicileri Derneği Genel Başkanı Serhat Sonugelen, bu sene yapılan bims blok üretim kapasitelerinin artırılmasına yönelik yatırımların devam ettiğini belirtmiştir. Ayrıca Sonugelen, 2024 yılı sonunda ponza ihracat gelirinin 60 milyon doları aşmasını beklediklerini ifade etmiştir.