154 Yıllık Değirmende Üretilen Tahin Tescillendi

featured

Kumçatı Beldesinde Susam Üretimi ve Tahin Üretimi

5 mahalleden oluşan Kumçatı beldesinde, Cudi ve Gabar dağı eteklerinde bulunan 1000 dönüm alanda susam yetiştirilmektedir. Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle restore edilen 154 yıllık su değirmeninde geleneksel yöntemlerle öğütülen susam, tahine dönüştürülmektedir.

Tescillenen Tahin ve Artan Talep

Bu değirmende 1 ton susamdan 800 kilogram tahin üretilmektedir. Geçtiğimiz yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Dergul adıyla tescillenen tahinin satışı artmıştır. Kış aylarında günde 400 kilogram tahin üretilen su değirmeni, birçok şehre de gönderilmektedir. Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, tahinin tescillenmesiyle birlikte üretimde ve tüketimde artış olduğunu belirtmiştir.

Tarihi Değirmen İşletmesi ve Siparişlerin Yoğunluğu

Tarihi değirmeni işleten Misbah Demir, beldede üretilen susamın hijyenik bir ortamda tahine dönüştürüldüğünü ve internet üzerinden sipariş alıp ürünü tüm ülkeye gönderdiklerini söylemiştir. Değirmenin restore edilip tescillendiğini belirten Demir, tahin tescillendikten sonra talebin arttığını ve özellikle kış aylarında daha fazla satış yapıldığını ifade etmiştir.

Doğal Üretim ve Coğrafi İşaret

Susamın tamamen doğal yöntemlerle yetiştirildiği bölgede, tahinin de katkı maddesi içermediği vurgulanmıştır. Değirmenin tahini, 154 yıllık geçmişiyle ön plana çıkmaktadır. Yaz aylarında su azaldığı için değirmende sadece un üretimi yapılmaktadır. Tahin üretiminde ise tescillendikten sonra siparişleri yetiştirmekte zorlandıkları belirtilmiştir.

Müşteri Memnuniyeti ve Tanıtım

Üretici Saliha Sanrı, susamlarını temizledikten sonra değirmene getirdiklerini ve burada öğüttükten sonra tuzladıklarını söylemiştir. Doğal olduğu için 30 yıldır değirmeni tercih ettiklerini belirten Kamil Atan, değirmenin tahininin coğrafi işaret almasının kendilerini memnun ettiğini ve tanıtıma da katkı sağladığını ifade etmiştir.