Down Sendromu Davaları Kadın Doğum Uzmanlarını Endişelendiriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

21. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Kongresi’nde Yaşananlar

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Kongresi, 15-19 Mayıs tarihleri arasında Kıbrıs’ta gerçekleşti. TJOD Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, TJOD İkinci Başkan Prof. Dr. İsmail Mete İtil, Genel Sekreter Op. Dr. Volkan Kurtaran ve Sayman Prof. Dr. Gazi Yıldırım’ın da katıldığı kongreye Türkiye’nin dört bir yanından 2 bine yakın hekim iştirak etti.

Down Sendromu Davaları ve Riskler

TJOD Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, down sendromlu bebekler için açılan malpraktis davalarının kadın doğum uzmanlarına ciddi sıkıntılar yaşattığını belirtti. Tıraş, “Gebelikte her şey normal olsa da her zaman down sendromu riski var.” dedi.

Prof. Dr. Tıraş, down sendromlu bebeklerin aileleri tarafından tazminat davaları açıldığını, bu durumun hekimleri olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Hastanelerde doğum yaptıracak hekim bulamayacağız. Hekimler bu davalarla çok yıpranıyor.” şeklinde konuştu.

21 Milyon Lira Tazminat Kararı ve Doktorun Açıklamaları

Kocaeli’de bir bebeğin down sendromlu doğmasında ihmali olduğu iddiasıyla 21 milyon lira tazminat ödemesine karar verilen Op. Dr. Erkan Türköz, “Test negatifti, bir kusurum yok.” diyerek karara itiraz etti.

25 yıllık kadın doğum hekimi olan Op. Dr. Türköz, “Bilirkişi raporu da suçsuz olduğumu gösteriyor. Ödeyebilmem imkansız. Bir üst mahkemeye taşıyıp hakkımı aramaya devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.

Kadın Doğum Uzmanları ve Malpraktis Davaları

TJOD Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Op. Dr. Volkan Kurtaran, kadın doğum uzmanlarının malpraktis davalarından kurtulamadığını belirterek, “Hekimler artık işlerini korkarak yapıyor ya da yapmıyor. Down sendromu tespiti konusunda etik bir tartışma yürütülmeli.” dedi.

Kurtaran, “İhmal ve kasıt yoksa hekimler suçlanmamalı ve cezalandırılmamalıdır.” görüşünü savundu.