Gürcü Krallığı Döneminden Günümüze
Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı İşhan köyünde bulunan İşhan Kilisesi, bin 200 yıl önce Gürcü Krallığı tarafından yaptırılmıştır. 35 metre uzunluğunda ve 20,75 metre genişliğindeki kilise, Türkiye ve Gürcistan arasında imzalanan protokol kapsamında restorasyona alınmıştır.
Restorasyon ve Ziyaretçi Heyecanı
2013 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, 3 yıl süren bir süreç sonunda tamamlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alınan kilisenin zemininde arkeolojik bulgular ve mozaikler keşfedilmiştir. Ancak mozaiklerin korunması için yeni bir proje planlanırken, tarihi yapı ziyarete açılamamıştır.
Kilitli Kapılar ve Meraklı Ziyaretçiler
İşhan Kilisesi’nin kapısı hala kilitli olduğundan turistler, kilisenin içini görmek için çareler aramaktadır. Ziyaretçiler, kilisenin kapısının önüne üst üste taşlar koyarak, camdan içeri bakmaya çalışmaktadır. İşhan köyü muhtarı Nusret Koç, kilisenin bir an önce ziyarete açılmasını ve turistlere kapılarını açmasını istemektedir. Yıllık 30 bin turistin ziyaret edebileceği kilise, açıldığı takdirde devlete ve millete büyük katkı sağlayacaktır.
Ziyaretçilerin Talepleri
Bölgeyi ziyaret eden turistler, kilisenin restorasyonunu takdir etmekte ancak kapalı kapı nedeniyle hayal kırıklığı yaşamaktadır. Roin Malakmadze, “İşhan Kilisesi yeniden yapıldı. Bunun için çok teşekkür ediyoruz ama kapısı kapalı olduğu için çok zorluk çekiyoruz. 4 senedir buraya geliyoruz ama kapı kapalı” şeklinde konuşarak ziyaretçilerin isyanını dile getirmiştir.