Parion Antik Kenti’nde Sualtı Kazıları ile Keşfedilen Liman

featured

Parion Antik Kenti’nde Sualtı Çalışmaları Başladı

Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde bulunan 2 bin 700 yıllık liman şehri Parion’da gerçekleştirilen kazı çalışmaları sürüyor. Bu yıl yapılan çalışmalarla birlikte antik kentin ikinci limanı da keşfedildi.

Prof. Dr. Vedat Keleş: “Buranın da Bir Liman Olduğunu Tespit Ettik”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Parion Antik Kenti’nde gerçekleştirilen su altı çalışmaları hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Bu sene Parion kazılarının 20’inci yılı. Bu sene bir ilke adım atarak su altı çalışmalarını da başlattık. Parion, Kuzey Troas’ta önemli bir liman kenti. Daha önce varlığı bilinen güney limanının yanı sıra bir de kuzey limanı olabileceği düşüncesi vardı. Bu sene başlattığımız su altı çalışmalarıyla bu düşüncemizin doğru olduğunu tespit ettik.”

Parion’un Askeri Limanı Olabileceği Belirtiliyor

Prof. Dr. Keleş, keşfedilen ikinci limanın boyutları hakkında şu bilgileri verdi: “Bu liman, güney limana göre biraz daha küçük boyutlu ve iç kısmı kentin içinden geçen çayın biriktirdiği alüvyonlar ile dolmuş durumda. Bu durum, limanın bir askeri liman olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Parion, bir lejyon kolonisi olduğu için buradaki limanın askeri amaçlı kullanıldığı düşünülebilir.”

İşçi Desteğine İhtiyaç

Parion Antik Kenti’ni hak ettiği yere getirmek için işçi desteğine ihtiyaçlarının olduğunu belirten Prof. Dr. Keleş, “Kazılarımızın daha verimli ve kesintisiz devam edebilmesi için işçiye ihtiyacımız var. Yerel idarelere seslenmek istiyorum, bize destek verirlerse en azından işçi desteği ile kazılarımızı yılın 12 ayı sürdürebiliriz” dedi.