Kalp Krizi ve Risk Faktörleri Dünyada ve Türkiye’de yaşam kayıplarının yaklaşık %33’ü kardiyovasküler hastalıklara bağlı olarak gerçekleşmektedir. Obezite, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı öyküsü ve diyabet kalp krizi risk faktörleri arasında yer almaktadır. Uzman Uyarısı Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, kalp krizinden korunmak için değiştirilebilir risk faktörlerini ortadan kaldırmanın önemine dikkat…
Dünyada ve Türkiye’de yaşam kayıplarının yaklaşık %33’ü kardiyovasküler hastalıklara bağlı olarak gerçekleşmektedir. Obezite, hareketsiz yaşam tarzı, sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı öyküsü ve diyabet kalp krizi risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, kalp krizinden korunmak için değiştirilebilir risk faktörlerini ortadan kaldırmanın önemine dikkat çekiyor. Özellikle risk faktörlerine sahip bireylerin bu konuda daha bilinçli olmaları gerektiğini vurgulamaktadır.
Prof. Dr. Olcay Özveren’e göre kalp krizi her yaşta görülebilir ancak genç popülasyonda bu vakaların artmasının nedenleri arasında fast food tüketimi, sigara kullanımı ve Covid enfeksiyonları yer almaktadır.
Özellikle sigara kullanımı, yüksek kolestrol, diyabet ve stres kalp krizi riskini artıran etkenler arasında bulunmaktadır. Bu faktörlerin kontrol altına alınması kalp krizi riskini azaltmada önemli bir adımdır.
Kalp krizi belirtileri geniş bir yelpazede görülebilir. Özellikle genç ve diyabetik hastalarda sessiz kalp krizi vakaları sıkça karşılaşılabilir. Bu nedenle belirtilerini bilmek ve erken müdahale etmek hayati önem taşır.
Kalp krizi durumunda sakin kalmak önemlidir. 112’yi arayarak ambulans çağırmak, hastaya aspirin vermek ve sakinleştirmek gereklidir. Ayrıca, egzersiz yapmak da kalp sağlığı açısından önemlidir ancak aşırı yoğun egzersizler kalp krizi riskini artırabilir.
Hastalarda en sık görülen belirti göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısının yanı sıra sırt, kol, omuz, çene ve mide bölgesine yayılan ağrılar da kalp krizi belirtileri olabilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması önemlidir.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap