IMF’nin Raporuna Göre G20 Ülkelerinin Küresel Ekonomiye Etkisi Değerlendirildi

featured

Gelişmekte Olan Piyasa Ekonomilerinin Önemi

IMF, gelecek hafta yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, G20 ülkeleri arasındaki gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin küresel ekonomiye etkilerinin değerlendirildiği bölümü yayımladı. Rapora göre, Türkiye de dahil olmak üzere G20’nin gelişmekte olan piyasa ekonomileri, küresel ekonomik aktivitenin yaklaşık yüzde 30’unu ve küresel ticaretin yaklaşık 4’te 1’ini oluşturuyor.

Gelişmekte Olan Piyasa Ekonomilerinin Entegrasyonu

Rapora göre, Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye gibi ülkeler, özellikle ticaret ve küresel değer zincirleri aracılığıyla küresel ekonomiye entegrasyonlarını artırarak küresel gayrisafi yurt içi hasıladaki paylarını 2 kattan fazla artırarak büyümeye devam ediyorlar.

Geleceğe Yönelik Değerlendirmeler

IMF raporunda, G20’nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde yaşanan şokların giderek arttığı ve gelişmiş ekonomilerdeki şoklarla kıyaslanabilir boyutlara ulaştığı belirtiliyor. Geleceğe dönük simülasyonlar, bu ekonomilerdeki makul bir büyüme ivmesinin orta vadede küresel büyümeyi destekleyebileceğini gösteriyor. Ancak aynı zamanda, politika yapıcıların bu ekonomilerden gelebilecek daha büyük şok olasılığını yönetmek için yeterli tedbirleri alması gerektiği vurgulanıyor.