Ekip, Antik Kenti Araştırıyor ve Turizme Kazandırıyor
Milattan Önce 2 binlerin başında güvenlik kaygılarıyla kurulan Sillyon Antik Kenti, farklı dönemlere ait yapıları barındırıyor. Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Taşkıran liderliğindeki 40 kişilik ekip, bölgenin tarihini ortaya çıkarma ve turizme kazandırma çalışmalarını sürdürüyor.
Roma Dönemine Ait Stadyum Yoğun İlgi Görüyor
Doç. Dr. Taşkıran, çalışmalarını Roma dönemine ait stadyumda yoğunlaştıklarını belirterek, tonlarca toprağın altında kalan stadyumun %25’ini açığa çıkardıklarını ve 254 metre uzunluğunda, 48 metre genişliğinde olduğunu ifade etti. Stadyumun çift tribünlü olduğunu vurgulayan Taşkıran, antik kentin zenginleşmesiyle stadyumun inşa edildiğini ve 10 bin kişilik kapasitesiyle bölgedeki diğer stadyumların önüne geçtiğini belirtti.
Stadyumda Antik Dönemde Neler Yaşandı?
Stadyumda spor müsabakaları, yarışmalar ve festivallerin düzenlendiğini aktaran Taşkıran, stadyumun İsa’dan sonra 1. yüzyılda inşa edildiğini ve 5. yüzyıla kadar kullanıldığını söyledi. Son kazı çalışmalarında stadyumun bir saldırıda tahrip edildiğinin tespit edildiğini ve yapının doğu kanadında ahşap bir gölgelik olduğunu belirtti.
Konservasyon ve Restorasyon Çalışmaları
Yalnızca kazı çalışmaları yürütmediklerini, aynı zamanda restorasyon ve konservasyon çalışmalarını da sürdürdüklerini vurgulayan Taşkıran, Sillyon Antik Kenti’nin denize ve Toros Dağları’na hakim bir noktada konumlandığını ve stadyumun etkileyici manzarasının keyif verici olduğunu belirtti. Bu yıl çalışmaları hızlandırarak tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.